Pokud chcete rodině připravit rychlou a zajímavou večeři, vsaďte na plněná hnízda z kuřecích prsou. Jde nejen o lahodnou delikatesu, ale výsledný efekt na talíři bude vskutku i designovou záležitostí. A hlavně téměř bez práce. Pouze si vezměte k ruce pomocníka, jakým je obyčejný čajový hrnek.
Kuřecí maso nikdy nezklame
Kuřecí maso je všeobecně velmi oblíbené. Ať už díky své jemné chuti, anebo rychlé přípravě. Jedná se o nejkvalitnější maso z celého kuřete, které je při správné úpravě jemné a velmi křehké. Protože obsahuje minimum tuku, je potřeba dát při tepelné úpravě pozor, aby nebylo ve výsledku vysušené. Jeho využití je velmi pestré a hodí se k přípravě řízků, steaků, polévek i soté. Chuťově výborné je i připravené na grilu, na pánvi, ve fritéze, na špejlích či v zapékací míse.
Kuřecí maso je dietní
Tento druh masa je velmi vhodný jako součást jídelníčku při redukci váhy. Je naprosto dietní, ale zároveň nutričně hodnotné. Také jde o poměrně lehce stravitelnou potravinu, protože má jemná svalová vlákna, která nejsou prostoupena kolagenem. V případě, že z prsou odstraníte kůži, pod kterou bývá malé množství tuku, bude maso ještě zdravější. Obsah tuku v prsní svalovině bez kůže bývá něco okolo 2 %.
Plněná kuřecí prsa z hrnku
Inspirovat se můžete ve videu:
Připravte si asi tak 600 g kuřecích prsou. Nejprve je omyjte a posléze osušte, odblaňte a každé prso podélně rozřízněte na dva tenčí plátky. Rozložte všechny porce na prkénko, přikryjte potravinovou fólií a naklepejte je paličkou. Ušetříte si tak úklid po stříkancích z masové šťávy. Každým kouskem takto připraveného masa vyložte obsah hrnku.
Připravte si náplň
Na pánvi si osmažte 300 g najemno pokrájené cibule a přidejte 300 g pokrájených žampionů. Osolte, opepřete a za stálého míchání lehce poduste. Potom touto směsí naplňte maso v hrnku. Na hrubém struhadle si nastrouhejte 2 až 3 očištěné brambory a poklaďte je na žampiony.
Vyrobte hnízda
Poté maso přehněte přes náplň a vyklopte maso na plech vyložený pečicím papírem. Takto zpracujte veškeré porce připravených prsou.
Nastává fáze dochucení
Ve chvíli, kdy naplníte celý plech plněným masem, smíchejte v misce 80 g zakysané smetany, 1 celé syrové vejce, 5 až 7 g pokrájeného čerstvého kopru a směs promíchejte vidličkou. Touto omáčkou každý masový bochánek pečlivě potřete a vrchní část posypte strouhaným čedarem nebo parmezánem. Takto připravené kousky plněného masa vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte po dobu 30 až 40 minut.
Zdroje: www.tipnavylety.cz, www.bestrecepty.cz, www.akademiekvality.cz