Zdroje: YouTube.com, světkreativity.cz

Z kuřecího masa lze připravit celou řadu lahodných pokrmů. A řeč rozhodně není jen o řízku, kuřecí číně, steaku anebo kuřecí kapse. Právě tato jídla se z něj připravují vůbec nejčastěji, a i když jsou nesmírně chutná, po čase se stávají poněkud nudnými. Věděli jste ale, že můžete z kuřecího masa připravit i naprosto originální a lahodnou baštu, kterou jste zaručeně ještě nikdy nejedli? Stačí k tomu maso, brambory a škrabka!

Škrabka na brambory na loupání i krájení

Přestože se škrabka běžně využívá hlavně na loupání zeleniny, dá se s ní zelenina i krájet, a to na dokonale tenké plátky. Pokud navíc disponujete škrabkou s ozubenou čepelí, můžete s ní zeleninu i krásně nastrouhat. S pomocí škrabky lze snadno a rychle vykouzlit například skvělé cuketové špagety. Brambory nakrájené škrabkou jsou zase naprosto famózní usmažené v oleji, ve kterém se z nich stanou ty nejkřupavější chipsy. Škrabka má zkrátka v kuchyni mnohem širší využití, než je pouhé škrábání brambor.

Placka z kuřecího masa a brambor

Škrabku dokonale využijete i při přípravě tohoto kuřecího pokrmu. Plátky brambor budou díky ní dokonale tenké, čímž se značně zkrátí doba jejich přípravy. Pokrm pak bude opravdu rychle hotový, a tak je ideální volbou pro ty, kteří chtějí v krátkém čase připravit nějaké lahodné jídlo.

Přichystejte si 300 gramů brambor. Ty omyjte a oškrábejte. Následně brambory nakrájejte škrabkou. Abyste předešli zranění, napíchněte brambory na vidličku a teprve až na ní je začněte škrábat. V ideálním případě použijte škrabku s ozubenou čepelí. Postačí ale i škrabka klasická. Naškrábané brambory dejte do větší mísy a zalijte je vodou, aby se z nich vyplavil přebytečný škrob.

Příprava kuřecího masa

Na přípravu placky budete potřebovat také 300 gramů kuřecích prsou. Ty si nakrájejte buď na velmi tenké plátky, nebo na opravdu malé kostičky. Vodu z brambor slijte přes cedník, brambory smíchejte s 1 celým vejcem, 1 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře a 1 lžicí hladké mouky. Pak do bramborové směsi vmíchejte nakrájené kuřecí maso. Vše společně promíchejte opravdu poctivě, aby se všechny komponenty propojily.

Smažení placky

V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce rostlinného oleje a nalijte do ní těsto. Úhledně ho uhlaďte, stáhněte plamen na polovinu a pánev přiklopte pokličkou. Takto maso pozvolna smažte 15 minut. V mezičase si na struhadle nastrouhejte 150 gramů mozzarelly. Po uplynutí času placku otočte. Nejdříve na pánev položte talíř, placku vyklopte a vraťte ji zpátky do pánve syrovou stranou. Pod pokličkou smažte 10 minut.

Nakonec na jednu polovinu placky nasypte nastrouhanou mozzarellu a položte dva plátky sýru čedar. Placku přehněte na polovinu a ještě chvíli ji pod pokličkou opékejte, aby se sýr roztekl. A můžete servírovat. Ideálně se svěžím salátkem.

Související články