Kuřecí řízky jsou česká klasika
Připravit kuřecí řízky není žádná věda. Je to jeden z prvních receptů, které zvládnou i starší děti, a oproti smaženému sýru, kde vás může překvapit vytékající obsah, je kuřecí řízek naprostá pohoda.
Všechno jde ale vylepšit, a proto zbystřete, protože kuřecí řízky lze udělat ještě o něco chutnější a vyloženě šťavnaté. Dokonce i když použijete na jejich přípravu to nejsušší maso z celého kuřete, tedy kuřecí prsa.
Jak na to? Podívejte se na toto krátké video, kde vám autor názorně ukáže, jak maso rozkrojit i připravit marinádu:
Jogurtová marináda je nepřekonatelná
Vyzkoušejte tento prostý recept. Ani marináda z jogurtu není nijak složitá a s masem udělá hotový zázrak. Co budete na přípravu potřebovat?
Kuřecí prsa očistěte a na plocho rozřízněte. U kuřecího není potřeba řezat přes vlákna, takže prostě přidržte celé kuřecí prso dlaní levačky a nožem naplocho rozkrojte zhruba v polovině. Vzniklé řízky ještě trochu naklepejte, pokud tak neučiníte, nic strašného se nestane, ale jemné naklepání je určitě vhodné i u kuřecích řízků.
Na marinádu budete potřebovat:
Jeden malý kelímek bílého jogurtu, lžíci olivového oleje, jeden propasírovaný stroužek česneku, asi lžíci oregana čili dobromyslu, špetku soli a pepře. Důležité je nechat řízky marinovat alespoň pár hodin nebo ještě lépe přes noc.
Kuřecí řízky smažte jako obvykle
Druhý den maso obalte jen v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Mouka rozhodně není potřeba. Smažte tak, jak jste zvyklí. Povedlo se? Už jste ochutnali?
Související články
Jistě víte, že k řízkům se hodí jakékoli brambory, ideální je kombinovat je s nesmaženými přílohami, aby nebylo jídlo plné oleje. Můžete si je vychutnat s dipy, ale také obyčejnou domácí tatarkou. Pokud chcete jídlo do ruky, kuřecí řízky jsou moc dobré v tortille se zeleninou, ale také klasicky mezi chleba, tak jak se to po generace dělalo na výlety a dlouhé cestování.
Zdroje: labuznik.cz, pomodo.cz