Květák má v kuchyni poněkud nevýhodnou pozici. Zatímco jej totiž někteří naprosto zbožňují, jiní mu zkrátka nedokážou přijít na chuť. A to je obrovská škoda. Květák je totiž napěchovaný vitamíny a minerálními látkami, kvůli čemuž je právem považován za superpotravinu. I proto by ho měli pravidelně konzumovat také děti. A pokud jim květák běžně nechutná, udělejte jim z něj lahodný popcorn.

Jak vykouzlit dokonalý popcorn z květáku, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Květák nad zlato

Květák je zdrojem celé řady vitamínů, stopových prvků a také minerálů. Bohatě jsou v něm zastoupeny například vitamíny ze skupiny B. Pravidelná konzumace květáku vede k růstu buněk a obnově poškozených buněk. Zároveň tlumí záněty v těle, snižuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitu. Dietáři pak ocení také fakt, že díky vyššímu obsahu vlákniny napomáhá květák hubnutí a poslouží k vylučování nadbytečné vody z těle. Je tedy skvělým prostředkem k odvodnění a ve větší míře by jej měli konzumovat hlavně ti, jež trpí častými otoky.

Zdravá pochoutka

Přestože nejrůznější křupky a chipsy patří k nesmírně oblíbeným pochutinám mezi dětmi i dospělými, rozhodně nejde o žádné zdravé potraviny. I proto jsou v posledních letech stále populárnější nejrůznější alternativy těchto slaných svačinek. Určitě jste slyšeli o zdravých „chipsech” z cizrny. Z květáku pak zase vykouzlíte naprosto božský popcorn.

Květákový popcorn

Připravte si jeden větší květák, omyjte ho, zbavte listů a nakrájejte na malé kousky. Tak, aby vzhledem zkrátka květák připomínal popcorn. Následně si připravte kořenicí směs. Smíchejte 2 lžičky rozpuštěného másla s kořením, které máte rádi. Použít můžete například sladkou mletou papriku, uzenou papriku, mořskou sůl, pepř anebo třeba kari koření. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Pak v koření obalte květák a dejte ho péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia na zhruba 45 minut. V průběhu pečení ho otáčejte, aby byl zlatavý ze všech stran. Po upečení ho nechte vychladnout a můžete servírovat.

TIP: Patříte-li mezi milovníky sladkého popcornu, do kořenicí směsi vmíchejte třeba rozemleté datle, skořici a med.

Rozhovor s Markétou Vlčkovou, lékařkou a členkou České mykologické společnosti, si poslechněte v podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:

Související články

Zdroje: brno.rozhlas.cz, spektrumzdravi.cz, mujrozhlas.cz