Využijte sezónu černého bezu a nasbírejte si jeho typicky aromatické květy. Jedná se totiž o skvělou bylinku, která má na náš organismus nesmírně léčivé účinky. Nemusíte s ní však popíjet jen teplý čaj, v horkých dnech vám jistě přijde k chuti něco mnohem víc osvěžujícího. Proto neváhejte, a vyzkoušejte recept na perlivou limonádu. Chuťově je naprosto vynikající.

Jak si připravit letní limonádu z bezových květů se můžete podívat na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Jak květy správně nasbírat

Květy černého bezu jsou nejenom zdravé, ale mají velmi zajímavé aroma a příjemně nasládlou chuť. A hlavně?! Nyní jsou všem snadno dostupné. Stačí vyjít do přírody a na černý bez narazíte na každém kroku. Sbírejte květy opatrně, abyste z nich nezklepali vzácný pyl a drahocenné látky.

Proto si sebou vezměte na procházku nůžky, květy se vám budou snadněji oddělovat. Ukládejte je buď do koše nebo plátěné tašky, aby se bez nezapařil. Květy doma rozložte a nechte z nich odejít případný hmyz. V žádném případě nikdy květy neoplachujte, připravili byste se o mnohé léčebné účinky.

Perlivá limonáda z květů černého bezu

Připravte si perfektní zdravé letní osvěžení, kterým jistě mile překvapíte i v zahradní společnosti. Tento chutný drink vám totiž pomůže i rychleji vytrávit. A jak ho správně připravit? Nejprve si převařte 3 litry vody a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.

Ve velké skleněné nádobě rozpusťte v této vodě 15 lžic cukru, 1/2 čajové lžičky sušených kvasnic a na kolečka nakrájené 2 limetky a 20 až 30 květů černého bezu. Naloženou limonádu nechte v zakryté sklenici při pokojové teplotě 24 hodin. Následně ji přeceďte, nechte vychladnout a uložte do ledničky. Nejlépe totiž chutná vychlazená!

Co všechno černý bez dokáže?

Černý bez vám nejen usnadní trávení a pocit těžkého břicha, ale dostanete do sebe kombinaci látek, která slouží jako prevence proti mnoha nachlazením. Černý bez má protizánětlivé účinky a velice snadno si poradí s nežádoucími původci zdravotních komplikací. Stejně tak podporuje celkovou imunitu organismu a také ho pomáhá zbavovat toxických látek.

Černý bez má zároveň významné močopudné účinky a podporuje vylučování vody z těla i správnou funkci ledvin. Využívá se také při léčbě nemocí srdce a jater. Zároveň čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Prostě tuhle limonádu si dejte!

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.makova-panenka.cz, www.apetitonline.cz