Omamně voní a mají tolik léčivých účinků, že by byla škoda nenatrhat si bezových květů pořádnou hromadu, je to totiž takřka kompletní domácí lékárnička. V lidovém léčitelství se listy léčila drobná zranění kůže, bezové květy se osvědčily proti kašli a zánětům sliznic, čaj z květů skvěle podporuje celkovou obranyschopnost těla, odvar z bezových květů v koupeli vás spolehlivě zklidní a harmonizuje mysl.

Bezové květy se odpradávna ale využívají i v kuchyni. Bezovou šťávu nebo bezový sirup asi není třeba představovat, zkoušeli jste si však připravit třeba bezovou zmrzlinu či sorbet, smažené bezové květy nebo bezinkovou panna cottu? Pojďte se spolu s námi pustit do bezinkového vaření.

Bezová zmrzlina

Jedná se o sorbet z mraženého bezového sirupu, budete překvapeni, jak je osvěžující.

Nachystejte si

  • 400 ml vody
  • 100 ml bezového sirupu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Vše smíchejte, nalijte do plastové dózy s víkem a dejte do mrazáku. Každou hodinu promíchejte vidličkou, aby se zničily krystalky ledu. Nechte zcela zmrazit a podávejte během horkých letních dnů.

Kosmatice v těstíčku podle našich babiček

Smažená delikatesa, která rozzáří každý stůl prostřený k obědu či večeři.

  • Připravte si těstíčko z mléka, polohrubé mouky, vajíčka a špetky soli.
  • Květy bezu vytřepejte, omyjte pod proudem vody, nechte chvíli okapat.
  • Držte květy za stopku a namáčejte je v připraveném těstíčku.
  • Na pánvi rozehřejte olej a květy v něm usmažte.
  • Jakmile těstíčko zatuhne, odstřihněte stopku, květ otočte a dosmažte. Těstíčko můžete ochutit i bylinkami nebo česnekem či jiným kořením. Připravit ho ale můžete i nasladko, třeba se skořicí a cukrem.

Náš tip: Bezová panna cotta

Z bezových květů lze připravit i voňavý a vynikající moderní italský dezert panna cotta.

Budete potřebovat šest malých báboviček, ideálně silikonových, které nemusíte vymazávat.

Suroviny:

  • 10 bezových květů
  • 2 kelímky smetany ke šlehání (31%)
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • krupicový cukr dle chuti
  • ½ vanilkového lusku

Postup:

  • Květy lehce omyjte, nechte okapat, pak je vložte do hrnce a zalijte smetanou a mlékem. Přiklopte a nechte v lednici do druhého dne.
  • Následně směs přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko. Poté v malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte nad vodní lázní, přidejte semínka z vanilkového lusku, dle chuti oslaďte a pak opatrně vmíchejte želatinu. Vařte asi minutu.
  • Odstavte, nalijte do formiček a nechte v chladu minimálně 4 hodiny. Podávejte studené s ovocným rozvarem, třeba malinovou nebo jahodovou omáčkou.

Související články


Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jimejinak.cz