Zdroje: www.jimejinak.cz, www.labuznik.cz

Obyčejná neobyčejná pažitka

Pěstujete na parapetu nebo balkoně vlastní pažitku? Necháváte ji vykvést? Vyzkoušejte použití pažitkových květů do přípravy pokrmů, pažitkové květy jsou výrazné, neobyčejně lahodné a také velmi zdravé. Zelené části pažitky i květy obsahují velké množství vitamínu C a beta-karotenu ale i minerálů. Největší podíl patří draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, či železu. Pažitka obsahuje také česnekové oleje, což asi nikoho nepřekvapí, už jen podle její chuti.

Květy pažitky používejte do vaření

Je to docela zvláštní, že květy v kuchyni používáme tak málo, a přitom není důvod, proč bychom se měli živit jen zelenými lístky konkrétních bylin, rostlin a zeleniny. Rozhodně tedy, pokud jsou jedlé. Květy totiž nejsou jen krásné, ale také často velmi chutné. Květy pažitky jsou stejné chutě jako pažitka, ale pokud květenství rozdělíte, rozpadne se na jemné samostatné kvítky, které jsou velmi jemné.

Květy pažitky se hodí do pomazánek, salátů i polévek

Květy pažitky můžete použít stejně jako její nať do polévek, pomazánek, anebo jimi můžete posypat pokrmy z vajec, brambor, saláty, či obyčejné máslo na čerstvém pečivu. Výborně se hodí do dresinku nebo bylinkového másla. Květy i nasekanou pažitku je lepší neupravovat tepelně, pokud si je chcete uchovat na pozdější použití nejlepší je zmrazit je.

Pomazánka s květy pažitky

Až bude vaše pažitka během léta kvést, vyzkoušejte třeba tvarohovou pomazánku s květy pažitky. Na její přípravu budete potřebovat následující suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 75 g změklého másla
  • 25 ml smetany nebo mléka
  • hrst rozdělených květenství pažitky
  • špetku soli, pepře, případně i cukru

Jak na to?

  • Máslo a tvaroh vyšlehejte do pěny ručním šlehačem, přidejte špetku soli, pepře a případně i cukru. Znova krátce šlehejte nebo promíchejte a nakonec vmíchejte rozdělené květy pažitky. Lze samozřejmě použít i nasekanou zelenou pažitku a květy použít na posypání při zdobení, aby i toto jednoduché jídlo bylo krásné a elegantní. Podávejte na čerstvém pečivu.

Související články