Kdo by neznal kyjevský kotlet, proslulý recept, jehož hlavní přísadou je máslo. Díky němu se totiž i z kuřecích prsou stane šťavnatá pochoutka.

Toto jídlo pochází z 18. století, kdy začali ruští kuchaři přebírat francouzské recepty a předělávat si je po svém. Carevna Alžběta Petrovna, která právě v té době vládla, totiž milovala právě francouzskou kuchyni a považovala ji za nejchutnější ze všech evropských kuchyní. Vysílala tedy mladé kuchaře do Francie, aby se tam naučili co nejautentičtěji vařit.

Z té doby právě pochází recept na štavnatý kuřecí prsní řízek z prsou, který byl sice s kostí, ale byl také plněn máslem. V ruské kuchařce z té doby se objevil tento recept obohacený o nádivku z mletého masa, smetany a másla.

Kyjevský kotlet byl chloubou hotelu Continental

Klasický kyjevský kotlet se prý poprvé objevil na jídelním lístku luxusního hotelu Continental, který se nacházel v Kyjevě. Ten začal toto jídlo podávat roku 1918.

Existuje ještě jedna verze, americká. Ta říká, že tento pokrm přinesli do Evropy emigranti. Plukovník Jaščenko, majitel známé restaurace Yar v Chicagu, se v novinách Chicago Tribune z roku 1937 zmiňuje o kuřecích prsách z Kyjeva. Ty následně ve své restauraci připravoval až do roku 1951. Tento noblesní podnik navštěvovaly celebrity té doby, které si právě na kyjevském kotletu rády pochutnávaly. Kyjevský kotlet byl tedy považován za luxusní pokrm pro movité.

V 60. letech ale zevšedněl, protože si ho lidé začali připravovat i doma, i když podle levnější receptury. Ta se skládala z nádivky ze strouhanky, taveného sýru a margarínu. Za pár let se dokonce v ukrajinských supermarketech začalo toto jídlo objevovat i jako polotovar. Tím punc luxusu pro toto jídlo skončil. Přesto ho mnozí obyvatelé Kyjeva považují za tradiční jídlo.

Kyjevský kotlet podle klasického receptu

Pojďte si tedy kyjevský kotlet připravit tak, abyste zavzpomínali na doby jeho slávy. Na jeho přípravu budete potřebovat 4 ks kuřecích prsou, 100 g másla, 1 lžičku bylinkového koření, 4 žampiony, 4 plátky šunky, 1 lžíci hladké mouky, vejce, strouhanku, citron, sůl, pepř a olej.

Kuřecí prso rozřízněte, abyste získali velký plát masa. Naklepejte, osolte, opepřete a obložte šunkou. Na šunku položte váleček másla namočený do bylinkového koření. Přidejte najemno nakrájený žampión. Řízky zamotejte, propíchněte párátkem a uložte do lednice, aby vše pěkně ztuhlo.

Následně si maso obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a také samozřejmě ve strouhance. Smažte v oleji dozlatova. Jako příloha jsou vhodné brambory, hranolky nebo chleba se zeleninou.

Zdroj: www.prozeny.cz, www.recepty.cz, www.toprecepty.cz