Není nad poctivé domácí kynuté buchty. Aby byly dokonalé, je potřeba jen trochu času, správné suroviny, ale hlavně chuť do pečení. Přestože se tato pochoutka může zdát někomu na výrobu složitá, není tomu tak. Podle tohoto receptu zvládne buchty hravě udělat i každý začátečník, a to hned napoprvé.

Inspirujte se videem zde:

Zdroj: Youtube

Jak na dokonalé kynuté těsto

Každá zkušená hospodyně má svůj oblíbený recept, který se zpravidla od jiných liší hlavně množstvím vajec, másla a mléka. Platí zde pravidlo, že čím je v těstu více vajec a tuku, hmota je bohatší a kvalitnější, ale na druhou stranu hůře kyne.

Lehčí těsta jsou sice řidší, ale obsahují větší množství tekutin, méně tuku a mnohem lépe a rychleji kynou. Správně kynuté těsto by mělo být jemné, hebké a snadno tvárné a mělo by obsahovat tekutin tak akorát, stejně jako i másla a žloutků. A právě takový recept pro vás má Jiří Babica.

Kynuté buchty podle Jiřího Babici

Začněte tím, že do mísy nasypete 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, špetku soli a řádně veškeré suroviny promíchejte. Poté si udělejte uprostřed směsi malý důlek.

Pokračujte kváskem

Do další misky si nalijte 3 až 4 lžíce vlažného mléka, rozdrobte do něho 1 kostku droždí a přidejte trochu cukru. Veškeré ingredience promíchejte tak, aby vám vznikla hmota v konzistenci jemné kaše. Nikdy nepoužívejte droždí ihned po vytažení z lednice, nechte jej minimálně hodinu předem v kuchyni, aby mělo pokojovou teplotu.

Kvásek nechte kynout v těstu

Vzniklý kvásek v tomto stavu nalijte do připravené moučné směsi a lehce ho ze všech stran opatrně posypte a pomalými pohyby z něj vymíchejte ještě hustší kašičku. Zhruba na 20 minut nechte na teplém místě vzejít kvásek. Jakmile kvásek vyskočí, můžete pokračovat.

Propracujte těsto a nechte dokynout

Do těsta přilijte 100 g rozpuštěného a vychladlého másla a 250 ml vlažného mléka. Následně přidejte 1 celé syrové vejce, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a veškeré suroviny opět náležitě promíchejte, aby vám vzniklo lehce lepivé a vláčné těsto. Míchat těsto můžete samozřejmě i v robotu. Poté přikryjte misku s těstem utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 35 až 45 minut.

A jde se na buchty

Pomoučněte si pracovní plochu trochou polohrubé mouky a polovinu těsta na ní ještě lehce propracujte. Pak se pusťte do vyválení čtvercové placky silné cca 1 až 1,5 cm pomocí válečku. Nožem si připravte pravidelné čtverce, které můžete naplnit švestkovými povidly, hustým džemem nebo tvarohovou nádivkou. V tento moment můžete začít buchty balit. Vždy k sobě prsty přilepte uhlopříčně protilehlé rohy těsta a v dlaních dokonale zacelte každý kousek tak, aby náplň nevytekla. Potom vkládejte zalepenou stranou každou buchtu do pečicí nádoby.

Pekáč předem vymažte rozpuštěným máslem a posypte trochou krystalového cukru, což vám ve výsledku utvoří příjemnou a chutnou krustičku na spodní části buchet. Pokud milujete buchty maximálně naplněné, držte se pravidla, že čím méně těsta, tím lépe.

A šup s pekáčem do trouby

Poté nechte buchty ještě tak 20 minut odpočívat a dokynout. Nakonec potřete rozpuštěným máslem s cukrem jejich povrch a můžete je dát péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na dobu zhruba 30 minut. Jakmile budou mít krásně vybarvenou kůrčičku, máte hotovo. Buchty nechte na pekáči vychladnout a můžete servírovat.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.nejrecept.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.jessynka1.webnode.cz