Zdroje: YouTube.com, neplechanaplechu.cz, toprecepty.cz
Když přijde řeč na legendy české kuchyně, mnohým se ihned vybaví jméno Magdalena Dobromila Rettigová. Nebyla však zdaleka jedinou spisovatelkou a kuchařkou, podle které vařily hospodyňky snad v každé domácnosti. Vedle její Domácí kuchařky byla populární i kniha spisovatelky Marie Janků-Sandtnerové. Zvláště oblíbený byl recept na její kynuté knedlíky.
Pokud si i vy chcete připravit k omáčce kynutý knedlík tak, jak chutnal kdysi, podívejte se na video:
Sandtnerka
Marie Janků-Sandtnerová patřila svého času k těm vůbec nejznámějším kuchařkám. Její publikace s názvem Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů nesměla chybět v žádné domácnosti a byla natolik známá, že se jí mezi lidmi říkalo prostě „Sandtnerka”.
Kniha obsahuje celou řadu receptů, postupů i tipů. Pokud ale nějaký z receptů Sandtnerové patřil mezi oblíbené, pak to byl její recept na nadýchané ovocné knedlíky.
Kynuté knedlíky podle Sandtnerové
Na začátku si připravte kvásek z 10 gramů cukru, 10 gramů droždí a 60 mililitrů vlažného mléka. Poté si ohřejte 300 gramů hrubé mouky. Například ji velmi krátce opražte na pánvi, anebo ji dejte na pár vteřin do mikrovlnné trouby. Pak mouku prosejte do velké mísy a smíchejte ji s větší špetkou soli, 30 gramy cukru, kváskem, dalšími 120 mililitry vlažného mléka, 5 gramy másla a 1 žloutkem. Všechno společně zapracujte tak, aby vzniklo pevné a hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto dejte na teplé místo kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Plnění knedlíků
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělte jej na 13 stejně velkých kousků a do každého z nich zabalte očištěné ovoce (například švestky, meruňky nebo jahody). Použijte takové množství ovoce, aby knedlíky nebyly suché a poloprázdné, ale zároveň šly dobře zabalit a náplň z nich při vaření nevytékala. Namísto ovoce můžete použít i povidla.
Vaření knedlíků
Naplněné knedlíky dejte opět pod utěrku, aby nakynuly. Následně knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 7 minut. V průběhu vaření je otáčejte. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou, jinak by je potrhala pára odcházející z horkého ovoce. Pomažte je máslem, aby se k sobě nepřilepily, a následně je servírujte klasicky s nastrouhaným tvarohem a cukrem. Výborné jsou i posypané opraženou strouhankou.
Kynutý knedlík ke guláši a omáčkám
Nejen plněné knedlíky, ale i klasické kynuté knedlíky coby příloha bývaly už kdysi nesmírně populární. Kromě kuchařek se lidé spoléhali na nejrůznější normy, podle kterých rádi vařili a které vždy zaručovaly skvělý výsledek.