Základem každého kynutého těsta je droždí. To musí být absolutně čerstvé, takže pokud jste našli v lednici kousek vyschlého droždí, které jste koupili bůhvíkdy, na kynuté těsto zapomeňte. Variantou čerstvého droždí může být to instantní. Používá se v poměru 2,5 : 1 - na 2,5 g čerstvého droždí vychází 1 g instantního. Má i tu výhodu, že jej můžete použít rovnou a není nutné čekat, než vzejde kvásek.

  • Nepodceňujte ani výběr mouky. Špaldová mouka dobře kyne, dáváte-li přednost klasice, na sladké pečení používejte mouku hladkou, případně polohrubou. Dobře ji před použitím prosejte včetně soli. Tu nikdy nesypejte rovnou na droždí, jinak byste ho znehodnotili.
  • Všechny ingredience by měly mít stejnou, pokojovou teplotu. Mléko nebo vodu ohřejte, aby byly vlažné, vejce vyndejte minimálně půl hodiny před použitím z lednice, máslo nechte povolit.
  • Držte se receptu. Nejlepší jsou ty tisíckrát vyzkoušené od našich babiček, které většinou začínají přípravou kvásku. Ten totiž zlepší proces kynutí. Droždí rozdrobte do vlažné tekutiny s trochou cukru, chvilku počkejte, než vzejde, a poté ho smíchejte s moukou.
  • Nepodceňujte teplotu prostředí, kde těsto kyne. Potřebuje teplo, ale ne horko. Těsto po vymíchání poprašte moukou a přikryjte nejlépe bavlněnou utěrkou. Nesmí oschnout a musí být chráněno před průvanem. Pokud ho dáváte kynout do trouby, měla by být rozehřátá maximálně na 50 °C.
  • Pečete koláče, buchty, vánočku či jiné moučníky, kde musíte ještě celé těsto rozdělit na menší kousky, které budete dál zpracovávat? V tom případě je nutné druhé kynutí. Jakmile budete mít kousky připravené, nechte je na plechu ještě zakryté minimálně 20 minut kynout.

Honzovy kynuté buchty

Suroviny:

20 g čerstvého droždí
50 g moučkového cukru + na posypání
300 g polohrubé mouky + na vál
100 ml polotučného mléka
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 vejce
100 g másla
300 g povidel nebo makové náplně

Postup:

Z droždí, lžičky moučkového cukru, dvou lžic mouky a poloviny vlažného mléka připravte kvásek, který nechte na teplém místě nakynout.

Do mísy prosejte zbylou mouku a moučkový cukr. Přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce, druhou polovinu vlažného mléka a vykynutý kvásek. Zlehka propracujte a nakonec přidejte 50 g zchladlého rozehřátého másla. Vypracujte hladké těsto. Zasypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 40 minut na teplém místě.

Na pomoučněném vále nakynuté těsto propracujte a vytvarujte do plátu. Ten rozkrájejte na 18 kousků. Každý dílek pečlivě roztáhněte na placičku a naplňte lžící povidel nebo makové náplně. Okraje těsta k sobě dobře přitiskněte.

Připravené buchty potřete ze všech stran zbylým máslem a narovnejte je do pekáčku vymazaného též zbylým máslem. Nechte kynout dalších asi 15 minut na teplém místě. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Zdroje:www.recepty.cz, www.vareni.cz