Kynuté těsto je základ spousty jídel. Lze z něj upéct pečivo, hlavní chod v podobě plněných knedlíků, pizzy či šišek, nebo zákusky jako jsou koláče a buchty. Když už jsme u těch buchet, víte, který náš prezident si je prý pochvaloval? Byl to Tomáš Garrigue Masaryk!

Kynuté těsto versus listové

Zajímá vás, jaké jsou nutriční hodnoty kynutého těsta? Jistě vás nepřekvapí že na 100 g těsta obsahuje 48 g sacharidů, z nichž je ovšem pouze 10 g cukru. Dále 6 g bílkovin a 8 g tuků. Celková energetická hodnota je 302 kcal. Kdybyste chtěli porovnat, jaký je rozdíl kynutého a listového těsta z pohledu kalorií, tak kynuté těsto je na tom se svými 1 085 kJ/100 g mnohem lépe. Listové těsto totiž má až 1 768 kJ/100 g.

První kynuté buchty

Již v 17. století se začaly objevovat první zmínky o kynutém těstě. Vyrábělo se z mouky, vajec, kvasnic a soli. Poté ho hospodyňky nechaly kynout. Když vykynulo, vytvářely z něj kulaté buchty, které dávaly do horké vody. Nepoužívaly však žádný cukr, tím pádem buchty byly slané, nikoli sladké. Na závěr je polévaly rozpuštěným máslem. Postupem času se buchty dostaly až na štědrovečerní stůl. Ovšem nyní už to zase vymizelo.

Recept na univerzální kynuté těsto s jogurtem

Budete potřebovat 250 ml bílého jogurtu, 10 g sušené kvasnice, 3 hrnky hladké mouky, půl hrnku oleje a lžičku soli i cukru. Nejdříve smíchejte jogurt s olejem. Poté přidejte sůl, cukr, mouku a droždí. Pořádně promíchejte, až vznikne těsto. Následně ho přikryjte utěrkou a ponechte stát 30 minut na teplém místě. Po této době těsto vyválejte a připravte pizzu, koláč či jiné pochoutky. Pečte v troubě na 200 °C do zlatova.

Na závěr všechno dobré

Abyste spojili potřebné s užitečným, pečení je správná cesta, jak toho docílit. Při práci vám jistě nezbývá mnoho času pro své nejbližší. Jelikož pečení kynutého těsta vyžaduje čas a trpělivost, můžete ho trávit společně. Je to zábavné a fantazii s těstem se meze nekladou! Jistě i ti nejmenší v tom najdou zálibu, která vás všechny pobaví. Tak na nic nečekejte a upečte si společně nějakou dobrotu!

Zdroj: ezy.cz, kojetinskamouka.cz, drozdi.cz, kaloricketabulky.cz