Možná by se nám hlávkové zelí v kuchyni mohlo zdát jaksi obyčejné, všední či už trošku staromódní, ale stačí se jen chvilku zamyslet a vybaví se nám celá řada způsobů a receptů na jeho chutnou úpravu. Zelí totiž k naší kuchyni neodmyslitelně patří a podle mého bychom měli kulatým hlávkám z křehkých listů postavit hned několik monumentálních pomníků neb jen díky zelí přežilo v minulých stoletích mnoho našich předků kruté období zimy. Nejenom čerstvé, ale především kvašené nebo chcete-li kysané zelí je jistojistě i v dnešní době hojnosti hodno naší pozornosti.

Křehký zelný salát

Nakrájené či nakrouhané zelí vložte do mísy, osolte, trošku pocukrujte nejlépe nerafinovaným cukrem a lehce zalijte olejem. Pak zelí v míse promíchejte dřevěnou měchačkou ale jen lehoulince bez násilí a tento základ na salát nechte odstát v chladnu něco přes čtvrthodinku. Za tu dobu zelí změkne, přímo zkřehne, lehce se slehne a pustí šťávu.

Salát okyselte a promíchejte teprve těsně před dohotovením a podáváním. Tímto způsobem zaručeně připravíte křehounký salát, který můžete podle libosti upravovat a doplňovat.

Jemný zelný s medem a ořechy

Na jemné vlásky krájené zelí a stejně tak zpracovanou mrkev osolte, oslaďte medem a spolu s olejem promíchejte a nechte odležet. Mezitím v pánvi opražte hrubě nasekané ořechy a ze dvou citronů vymačkejte šťávu. Dohotovení salátu těmito doplňky už je pak dílem okamžiku. A tento salát určitě nepokazí ani kostičky jablek a či kousíčky sušených meruněk.

Kysaný s křenem a jablky

Do pokrájeného kysaného zelí přidejte lžíci přírodního cukru a oleje, trošku citronové šťávy a strouhaný čerstvý křen. Vše zamíchejte a nechte odležet. Až před podáváním vmíchejte do salátu nahrubo nastrouhaná oloupaná a odjádřená jablka.

Světák Coleslaw

Jen pro zajímavost doplním, že tradice tohoto salátu má kořeny v Irsku, kde se běžně připravoval teplý pokrm ze zelí a dalších zelenin. Holanďané jedli spařené zelí s mrkví a cibulí jako salát už před dvěma stoletími a pokrm nazývali „koolsalade“. Z toho pak časem vzniknul název „coleslaw“.

Hlávkové zelí nakrájejte na jemné nudličky nebo drobné kostičky, krátce je spařte vroucí vodou, slijte a nechte okapat. Přidejte na nitky nakrájenou či nastrouhanou mrkev - i tu můžete spařit. Jemně nakrájenou cibuli šlehejte v misce s troškou oleje a soli. Když cibule pustí šťávu a vše se sváže, přidejte trošku octa, cukru a kvalitní majonézy a směs lehce pomelte pepřem. Pak už jen vše zlehka promíchejte. Salát mohou samozřejmě doplnit vařená vejce, šunka, strouhaný sýr, další druhy zeleniny a třeba i opečené kousky chleba.

Kysaný s kyselou rybou

Kysané zelí umačkejte s jemně nakájenou cibulí a na nitky nakrájenou či nastrouhanou mrkví a troškou dobrého olivového či jiného oleje. Nakládané kyselé sledě stáhněte z kůže a nakrájejte na hrubší kousky, posypte troškou potlučeného nebo pomletého pepře a hořčičného semínka a ryby důkladně promněte s troškou sardelové pasty. Pak je vmíchejte do zelí, umáčkněte do misky a nechte dva nebo tři dny uležet.

Zelný uzenářský

Jemně nakrájenou červenou cibuli promíchejte v oleji a trošce soli. Když cibule změkne, přidejte hořčici, trošku nakládaného křenu a na nudličky krájenou klobásu či paprikový salám a podobně. Vše pak vložte do pokrájeného kysaného zelí a promíchejte. Tento salát je vhodné natěsnat do sklenice a nechat uležet dva dny v lednici či ve sklepě.