Rádi byste z těchto letních plodů v kuchyni vykouzlili něco originálnějšího než koláč nebo marmeládu? Vyzkoušejte božský francouzský toast s broskvemi ke snídani, jako předkrm si užijete grilované broskve s kozím sýrem a skvělou lehkou letní večeří představuje salát s broskvemi a mandlemi.
Broskve mají sametový povrch a bývají jen lehce sladké.
Broskve mají sametový povrch a bývají jen lehce sladké. Autor: Shutterstock.com
/ Africa Studio
Grilované broskve s kozím sýrem a balzamikovou redukcí
Grilované broskve se skvěle doplňují s kozím sýrem a ořechy,
Na cca 4 porce:
- 2 velké broskve
- ¾ hrnku balzamikového octa
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce čerstvě mletého černého pepře
- ¼ hrnku nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 70 g kozího sýra nebo sýra s modrou plísní
- slunečnicový olej
V rendlíku si na středním plamenu rozpustíme cukr s balzamikovým octem a čerstvě namletým černým pepřem. Necháme provařit tak, aby na povrchu byly jen malé bublinky, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu původního objemu a nezhoustne. Odstavíme ze zdroje tepla. Na grilování broskví můžeme použít venkovní gril nebo speciální grilovací pánev se žebrováním, ale i klasická pánev bude postačovat.
Omyté a osušené broskve rozřízneme na poloviny a vyjmeme pecku. Rozřízlou stranou broskve uložíme na rozpálený gril nebo pánev potřenou trochou oleje. Opékáme zhruba 5 minut, nebo dokud nezačnou karamelizovat, pak otočíme a grilujeme další asi 2 minuty. Teplé broskve servírujeme na talíři posypané drobeným kozím sýrem, sekanými pekanovými ořechy, přelité balzamikovou redukcí.
Francouzský toast s mascarpone a broskvovým přelivem
Na cca 4 porce:
Jakmile jednou vyzkoušíte french toast, bude to pro vás hračka. Jakmile jednou vyzkoušíte french toast, bude to pro vás hračka.Autor: Shutterstock.com / Keirin Zhang
- 4 broskve
- 40 g krupicového cukru
- 2 špetky mletého muškátového oříšku
- ½ polévkové lžíce mleté skořice
- kůra z 1 citronu
- 150 g mascarpone
- 3 vejce
- 90 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- moučkový cukr a máta na podávání
Nejprve si oloupeme broskve nad hrncem tak, aby nám neunikla šťáva, která z nich bude vytékat. Nakrájíme je na plátky tvaru půlměsíce a dáme do hrnce. Přidáme krupicový cukr, 2 špetky muškátového oříšku, mletou skořici a zahříváme na střední výkon, jakmile se cukr rozpustí a bude mít tekutější konzistenci, stáhneme výkon na minimum a necháme za občasného promíchávání probublávat zhruba 5 minut, nebo než vše dosáhne sirupovité konzistence. Odstavíme ze zdroje tepla.
V jiné míse si smícháme mascarpone s citronovou kůrou, případně můžeme přidat trochu moučkového cukru podle chuti. Vanilkový lusk rozřízneme a tupou hranou nože seškrábneme zrníčka. Polovinu dáme do mascarpone. Na samotné toasty si v další míse rozmícháme 3 vejce s mlékem a přidáme zbylou část vanilkových zrníček. Ve vzniklém tekutém těstě obalujeme toasty. Rozpálíme si pánev, kam dáme máslo s olejem, a toasty opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme teplé s polévkovou lžící mascarpone, přelité broskvovým přelivem. Pro servírování můžeme přidat čerstvou mátu a vše lehce posypat moučkovým cukrem.
Salát s rukolou, broskvemi a mandlemi
Na cca 4 porce:
Lehký salát si vychutnáte jak k obědu, tak k večeři. Lehký salát si vychutnáte jak k obědu, tak k večeři.Autor: Shutterstock.com / IriGri
- 1 malá červená cibule
- 1 fenykl
- 4 zralé broskve
- 50 g mandlí
- 40 ml krémového balzamikového octa
- extra panenský olivový olej
- mořská sůl
Rukolu opereme a osušíme, je-li to třeba. Fenykl zbavíme vrchních nehezkých listů, překrojíme jej na polovinu a nakrájíme jej na tenké plátky. Cibuli oloupeme a uděláme to samé. Mandle nasekáme nahrubo a krátce je orestujeme nasucho na pánvi, dáváme pozor, aby se nepřipálily. Broskve nakrájíme na plátky ve tvaru půlměsíce a opečeme na pánvi s trochou oleje z obou stran. V míse smícháme rukolu s olivovým olejem, trochou soli, plátky fenyklu a červené cibule. Servírujeme v hlubším talíři s kousky opečených broskví, posypané orestovanými mandlemi a pokapané krémovým balzamikovým octem.