Dýňové latté

1 dýně Hokkaidó, po 150 ml vody a javorového sirupu, kousek čerstvého zázvoru, 2 kousky celé skořice, 2 lžičky hřebíčku, 1/2 strouhaného muškátového oříšku, horká káva (velké espresso), 100 ml plnotučného mléka

Dýni zbavíme semen, nakrájíme na kousky, povaříme doměkka a rozmixujeme.

V hrnci promícháme vodu se sirupem, přidáme pyré, postupně do něj nastrouháme kousek zázvoru, a nakonec vmícháme skořici, hřebíček, muškátový oříšek a směs přivedeme k varu.

Pak teplotu stáhneme a 10 minut sirup lehce povaříme, necháme zchladnout a přecedíme přes jemné sítko. Hotový sirup uchováme v lednici.

Na jedno latté pak použijeme 2 lžíce sirupu, které zalijeme horkou kávou a pomalu přilijeme jemně našlehané teplé plnotučné mléko.

Recept zaslala Jaroslava Jandáčková z Květinova

Dýňový koláč

1 dýně (1,5 kg), 3 lžíce cukru, skořice, vanilinový cukr, 100 g mletých oříšků; na těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, ¼ lžičky mleté skořice, 2 lžíce moučkového cukru, 150 g tvarohu, 60 g másla, 2 lžíce oleje

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme je odpočinout v chladnu.

Dýni oloupeme, nastrouháme nahrubo a v pánvičce podusíme s cukrem, skořicí a vanilinovým cukrem doměkka.

Těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, pokryjeme podušenou dýní, posypeme mletými oříšky a koláč upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Recept zaslala Jitka Marková z Kunštátu

Kandovaná dýně

1 dýně, ocet, cukr krupice, citronová kůra, hřebíček, ananasová tresť (nebo jiná podle chuti), případně čokoládová poleva

Dýni zbavíme jader, nakrájíme na špalíky a 24 hodin marinujeme v slabě okyselené vodě. Poté dýni slijeme, prosypeme cukrem (na 1 kg dýně 500 g cukru) a necháme proležet dalších 24 hodin. Poté k ní přidáme trošku citronové kůry, několik hřebíčků, tresť podle chuti vše vaříme, až dýně zesklovatí. Necháme ji okapat, rozložíme na plech a sušíme z obou stran v mírně vyhřáté troubě. Poté ji obalíme v cukru, případně v čokoládě, a dosušíme.

Recept zaslala Milena Novotná z Olešnice

Dýňový kompot se skořicí a hřebíčkem

800 g dýňové dužiny nakrájené na kostky o hraně 2 cm, 500 g cukru, 700 ml vody, 125 ml 8% jablečného octa, 1 citron, hřebíček, celá skořice

Dýni v hrnci zalijeme roztokem vody, octa a cukru, dobře ji zatížíme a necháme 2 dny odležet.

Poté ji slijeme, roztok přivedeme k varu a dýni do něj postupně dáme vařit, až zesklovatí.

Dýni scedíme, rozdělíme ji do sklenic, kde je proložíme plátky oloupaného citronu zbaveného jader, případně do každé sklenice přidáme 1 hřebíček a kousek skořice.

Scezený nálev zredukujeme varem asi na polovinu, a ještě horkým jím zalijeme dýni ve sklenicích, které zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Recept zaslal František Martínek z Pardubic