Příběh vzniku dezertu lamington

Traduje se, že tento dezert byl pojmenován na počest lorda Lamingtona, který byl guvernérem australského Queenslandu v letech 1896-1901. První zmínka o dortu podávaném lordem Lamingtonem se objevila v novinách již roku 1896, není tam však blíže specifikován, proto není jasné, zda šlo již o lamington jako takový.

První známý recept na lamington byl publikován v roce 1900 v novinách Queensland Country Life. Nápad na dezert je obvykle připisován kuchaři francouzského původu Armandu Gallandovi, který pracoval pro lorda Lamingtona, který potřeboval připravit dezert pro nečekanou návštěvu. Použil k tomu vanilkový piškot zbylý od předchozího dne, který oživil namočením do čokolády a obalením v kokosu, který znal od své tahitské manželky. Existují i další varianty příběhu vzniku tohoto dezertu, všechny však souvisejí s lordem Lamingtonem či jeho ženou.

V Austrálii je dezert lamington tak oblíbený, že má 21. července svůj svůj národní den (National Lamington Day). Australané mu familiérně říkají lammo. V roce 2009 se dezert lamington stal součástí oficiálního seznamu 150 kulturních ikon sestaveného u příležitosti 150. výročí vzniku Queenslandu (Q150).

Lamington obětí aprílového žertu

V roce 2014 publikoval The Guardian aprílový článek Olafa Priola (anagram April Fool) o tom, že vědci z University of Auckland analyzovali akvarelovovu malbu „Summer Pantry“ od novozélandského krajináře JR Smythe, datovanou rokem 1888, a na ní zachytili detail načatého dortu lamington na stole u průhledu na přístav Wellington. Lord Lamington prý navštívil přístav Wellington v roce 1895 a zde ochutnal „Wellington – a double sponge dessert, dressed in shavings of coconut intended to imitate the snow capped mountains of New Zealand.“ Přestože se jednalo o žert (na této malbě je ve skutečnosti na onom místě prázdný talíř), vyvolal řadu zmatků, dohadů a pobouření a dodnes se můžeme setkat s tím, že je australský původ lamingtonu na základě tohoto článku zpochybněn.

Recept na australský dezert lamington

Těsto (pro obdélníkovou formu velikosti cca 20 x 30 cm, aby byly kostky dostatečně vysoké):

  • vejce 3 ks
  • cukr krupice 220 g
  • sůl špetka
  • změklé máslo 180 g
  • hladká mouka 190 g
  • kukuřičný škrob 40 g
  • prášek do pečiva 2 lžičky
  • mléko pokojové teploty 120 ml
  • polovina vanilkového lusku

Poleva:

  • hořká čokoláda 200 g
  • cukr moučka 480 g
  • máslo 15 g
  • plnotučné mléko nebo smetana na vaření 120 ml
  • kokos na obalení
  • (fakultativně jahodový džem a šlehačka na promazání)

Máslo do těsta necháme předem zcela změknout. Papír na pečení vystřihneme podle tvaru pekáčku. Pekáček vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

Nejsnáze připravíme těsto v robotu se šlehací metlou. Do měkkého másla vyškrábneme dřeň z vanilkového lusku. Přidáme sůl a cukr a vyšleháme do pěny. Poté po jednom zašleháváme vejce a našleháme pěnový základ těsta.

Zvlášť promícháme mouku se škrobem a práškem do pečiva. Do pěnového základu stěrkou střídavě po částech jemně vmícháváme mléko a moučnou směs.

Hotové těsto vlijeme do pekáčku a upečeme do zlatova, přibližně 35 minut. Hotový piškot necháme dobře vychladnout. Poté ho před namáčením do polevy dáme na 30 minut do mrazničky. Pilkovým nožem nařežeme na kostky.

Polevu připravíme ve vodní lázni. Do kovové misky nalámeme čokoládu a přidáme máslo. Za stálého míchání rozpustíme. Potom přidáme cukr a posléze mléko či smetanu dále zahříváme a mícháme, až se vše spojí do hladké hmoty. Pomocí dvou vidliček namáčíme celé kostky piškotu v polevě a obalujeme ve strouhaném kokosu.

Lamington můžeme podávat buď v základní podobě, nebo prokrojený a naplněný jahodovým džemem a šlehačkou.