Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, apetitonline.cz

Langoše patří k nesmírně populárním pokrmům. A rozhodně ne jen v Maďarsku, odkud pocházejí, ale i v Česku. Spousta lidí si je dopřává během léta, kdy jsou langoše k dostání ve stáncích s rychlým občerstvením prakticky na každém koupališti. Už jen málokdo se ale do jejich přípravy pustí doma. A přitom ty doma usmažené langoše chutnají vůbec nejlépe. A není s nimi ani mnoho práce.

Langoše na tisíc způsobů

Langoše mají v Česku tak dlouhou tradici, že jim někteří přisuzují právě český původ. Tyto dozlatova osmažené placky ovšem pocházejí z Maďarska, kde se nejčastěji podávají potřené zakysanou smetanou a posypané cibulí. Oblíbené jsou ale i s lečem anebo zcela suché pouze jako příloha k polévkám nebo ke guláši. V Česku na langoších nesmí chybět česnek, kečup a ideálně strouhaný sýr eidam. Langoše se ale dají podávat s různými topingy. A protože má těsto běžně neutrální chuť, můžete si je potřít klidně i čokoládovou pomazánkou. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Langoše se leckdy podávají i plněné. Jak je připravit, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Langoše s tajnou ingrediencí

Podle mnoha receptů na přípravu langošů stačí jen mouka, voda, sůl, trocha cukru a droždí. V takovém případě ale bývají langoše dost tuhé a nemusejí být po chuti každému. I proto do nich ostatně naše babičky přidávaly i zakysanou smetanu, která těsto krásně zjemní.

Těsto na langoše

V první řadě si připravte kvásek. Do mísy nasypte špetku cukru, rozdrobte k němu 42 gramů droždí a přilijte asi 100 mililitrů teplého mléka. Rozmíchejte, misku zakryjte utěrkou a vyčkejte zhruba 20 minut, dokud kvásek nevzejde.

Následně si do větší mísy prosejte 1 kilogram hladké mouky, promíchejte ji se špetkou soli, přidejte 1/2 litru mléka, 1 celé vejce, 200 gramů zakysané smetany a také kvásek. Všechno společně promíchejte, aby vzniklo těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte ho asi 60 minut kynout na teplém místě.

Pozor, zakysanou smetanu, mléko a vejce si vyndejte z chladničky včas, aby se stačily ohřát na pokojovou teplotu. Kdyby byly příliš chladné, těsto by špatně kynulo.

Smažení langošů

Jakmile těsto vykyne, s pomocí lžíce z něj odtrhávejte kousky, z nichž tvarujte jednotlivé langoše. Ty pak nechte ještě pod utěrkou asi 10 minut „dokynout” a následně je smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové langoše odkládejte na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou, která z nich odsaje přebytečný olej. A můžete podávat.

Mini langoše

Z těsta můžete vytvořit i malé langoše, které se skvěle hodí například pro návštěvy nebo pro menší děti. Je totiž mnohem pohodlnější je jíst a nikdo pak nebude mít kečup rozetřený po celých tvářích.

Související články