Na 35 lanýžků potřebujeme

na náplň

  • 150 ml plnotučné smetany
  • 350 g tmavé hořké čokolády, vychlazené a potom nastrouhané najemno
  • 50 g másla nakrájeného na kostičky
  • 1–2 lžíce likéru, lze vynechat

na polevu

  • 350 g tmavé hořké čokolády
  • kakao v prášku
  • bílá čokoláda
  • cukrářské zdobení

Jak na to

Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstavíme ji, vsypeme nastrouhanou čokoládu a máslo a za stálého míchání připravíme tmavou, hustou a hladkou hmotu. Můžeme ji dochutit likérem. Pak ji nalijeme do misky, kde ji necháme téměř úplně ztuhnout.

Příprava: 45 minut + doba na vychlazení a zmrazení

Tepelná úprava: 5 minut

Vykrajovačkou na melouny nebo lžičkou vykrajujeme kuličky o průměru asi 2,5 cm. Klademe je na tácek vyložený papírem na pečení. Pak je dáme zmrazit, aby úplně ztuhly.

Rozehřejeme čokoládu na polevu a vyndáme z mrazáku polovinu kuliček. Jednu po druhé je namáčíme do čokolády. Oklepneme přebytečnou čokoládu a klademe lanýžky na tácek vyložený papírem na pečení. Potom stejným způsobem namáčíme i druhou polovinu kuliček.

Dekorace

Pokud chceme, můžeme mít kuličky nejen černé lesklé, ale i matné nebo kontrastně zdobené.

Matný povrch

Lanýžky, ještě než na nich ztuhne čokoládová poleva, obalíme v kakaovém prášku.

Zdobení

Lanýžky se ztuhlou polevou ozdobíme pomocí tenké trubičky zdobicího sáčku bílou čokoládou, na jiné nalepíme cukrářské zdobení, třeba zlatavé barvy.

V uzavřené nádobě v chladničce vydrží lanýžky až dva týdny, v mrazničce měsíc.