zelňačka se sušenými švestkami

Lednové menu

Je libo zelňačku se sušenými švestkami? Nebo smažené sýrové taštičky, bramborové klobásky, falešnou zabijačkovou haši, kuřecí bábovku, štiku po anglicku, plněný celer nebo překládané pagáčky? Zde jsou spolu s dalšími čtenářskými recepty.

Zelňačka se sušenými švestkami

Potřebujeme 

  • 1 kg kyselého zelí
  • vodu z kyselého zelí
  • lžíci cukru
  • sůl, mletý černý pepř, bobkový list
  • hrst sušených hub namočených ve vlažné vodě
  • 20 dkg hladké mouky
  • 1/4 l kyselé smetany
  • klobásku
  • hrst sušených švestek

zelňačka se sušenými švestkamizelňačka se sušenými švestkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Pokrájené zelí povaříme v kyselé vodě, kterou rozředíme vývarem asi na 1 litr. Přidáme cukr, sůl, pepř, bobkový list a sušené houby − později přidáme sušené švestky. Polévku zaprášíme hladkou moukou. Nakonec přilijeme kyselou smetanu a klobásku nakrájenou na kolečka.

Eliška Křížovská, Svitavy

Smažené sýrové taštičky

Potřebujeme

  • 1 až 2 plátky mraženého listového těsta
  • 70 g tvrdého sýra
  • hladkou mouku
  • máslo
  • masox
  • mléko
  • olej

Jak na to 

Těsto necháme rozmrazit. Z másla a lžíce hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji troškou vývaru z masoxu, prošleháme, zjemníme mlékem nebo smetanou a povaříme 15−20 minut na hustou omáčku.

Odstavíme a do hmoty vmícháme tvrdý sýr nakrájený na drobné kostičky. Necháme vychladnout.

Listové těsto rozválíme, rádýlkem nakrájíme obdélníky, které naplníme připravenou sýrovou hmotou. Zabalené taštičky zprudka osmažíme v rozpáleném oleji. Vyjmeme, necháme okapat.

Podáváme teplé s dušeným špenátem nebo zeleninovým salátem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Vyklopené překvapení

Potřebujeme

  • 250 g vařených špaget nebo makaronů
  • 150 g šunky nebo šunkového salámu
  • 1/2 balíčku zmražených rajčat s paprikami
  • 1 zakysanou smetanu
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného sýra
  • lžičku solamylu
  • pepř, sůl

Jak na to 

Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno stočíme do kruhu těstoviny. Přidáme vrstvu krájené uzeniny, vrstvu nerozmražené zeleniny, a tak pokračujeme do vypotřebování všech surovin. Zakončíme těstovinami a přelijeme zálivkou z rozšlehané smetany, vajec, sýra a solamylu a dochutíme pepřem a solí.

Pečeme pod alobalem ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme 10 minut stát, vyklopíme a pokropíme kečupem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Jaromír Broulík, Mikulášovice

Vinná klobása

Pro 6 osob potřebujeme 

  • 1,5 kg libového vepřového masa
  • 40 dkg slaniny
  • 20 dkg žemlí
  • skleničku bílého vína
  • 0,8 dl mléka
  • 1 lžičku mletého pepře
  • půl lžičky strouhané citronové kůry
  • na špičku nože mletého nového koření a strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • střívka a špejle

Jak na to 

Vepřové maso dvakrát umeleme, slaninu spaříme vroucí vodou a také ji umeleme. Vše vložíme do velké mísy, přidáme nadrobno nakrájené žemle, přilijeme víno a mléko, okořeníme, osolíme a ještě jednou vše umeleme.

Směs naplníme do střívek, která stočíme do šneků, konce zatočíme a zašpejlujeme, aby směs nevytékala.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Ještě jedna rada od mé matky: Klobásu před pečením na několik minut ponoříme do vařící vody, nebude pak praskat.

Před pečením klobásy poprášíme hladkou moukou a nejdříve je krátce z obou stran opečeme na pánvi s rozehřátým sádlem.

Pak je dopečeme v troubě nebo na grilu. Podáváme se zelím, strouhaným křenem a hořčicí.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Bramborové klobásky

Potřebujeme 

  • 6 větších brambor
  • 2 lžíce jemné krupice
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • mleté černé koření
  • majoránku
  • klobásová střívka

Jak na to

Jemně nastrouhané brambory smícháme s krupicí a ochutíme kořením.

Směsí naplníme střívka, dobře je uzavřeme a položíme na vymaštěný plech. Podlijeme je troškou vody a upečeme dokřupava. Podáváme s kyselými okurkami nebo s čalamádou.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Falešná zabijačková haše

Potřebujeme 

  • 300 g dušené rýže
  • 1 cibuli
  • játrovou paštiku
  • zabijačkové koření
  • mleté černé koření
  • sůl
  • olej

Jak na to

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme do ní játrovou paštiku, zabijačkové koření, mleté černé koření a sůl. Mícháme tak dlouho, dokud se paštika nerozpustí.

Nakonec přidáme dušenou rýži a ještě promícháme. Podáváme s kyselým zelím a případně i s vařenými brambory.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Kuřecí bábovka

Potřebujeme 

  • 1 kuře
  • 1 cibuli
  • 2 feferonky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 šálek rýže
  • máslo pod kuře a na vymazání formy
  • sůl, případně kečup

Jak na to 

Na másle smažíme osolené kousky kuřete s nasekanými feferonkami, cibulí a worcesterskou omáčkou. Mírně podlijeme, měkké maso vykostíme a umeleme.

Ve zbylé šťávě dusíme osolenou rýži (případně s kečupem), a když je téměř měkká, vsypeme polovinu do dobře vymaštěné formy na bábovku.

Na vrstvu rýže vložíme umleté maso, navrch opět rýži. Lehce upěchujeme
a v mírně vyhřáté troubě krátce zapečeme.

Hotovou bábovku vyklopíme na vyhřátý podnos, poprášíme muškátovým oříškem a ozdobíme zeleninovou oblohou.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Kuřecí řízky v ořechové směsi

Potřebujeme 

  • 4 kuřecí řízky
  • 5 dkg vlašských ořechů
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • 1/2 lžičky sušené šalvěje
  • 1−2 vejce
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • strouhanku
  • olej

kuřecí řízky s ořechovou směsíkuřecí řízky s ořechovou směsíAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Nastrouhané ořechy smícháme se sýrem, šalvějí a se strouhankou. Řízky obalíme v ořechové směsi, namočíme v rozšlehaných vejcích a opět obalíme v ořechové směsi.

V rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Příloha: hranolky, bramborová kaše a zeleninová obloha.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Štika po anglicku

Potřebujeme 

  • 2 kg štiky
  • 11 dkg másla
  • 1 cibuli
  • ocet
  • pepř
  • hřebíček
  • 1/2 l hovězího vývaru
  • sklenku červeného vína
  • 2 dkg mouky ¨
  • kapary

Jak na to 

Štiku očistíme, po délce rozpůlíme a nakrájíme na 4 cm široké díly.

Zpěníme 10 dkg másla, přidáme jemně nasekanou cibuli, sekanou petrželku, pepř a dva tlučené hřebíčky. Vše necháme lehce zasmahnout, zalijeme hovězím vývarem, sklenkou červeného vína a troškou octa.

Do směsi vložíme osolené díly štiky a pod pokličkou zvolna dusíme. Měkkou rybu vyndáme, omáčku zahustíme francouzským máslem (máslo uhnětené
s moukou), přidáme hrst kaparů a hotovou omáčku nalijeme na štiku. Ihned podáváme.

Anežka Kostohryzová, Planá u Mariánských Lázní

Plněný celer

Potřebujeme 

  • 400 g vepřového plecka bez kosti
  • 400 g másla
  • 20 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • 4−6 celerů podle velikosti (asi 400 g)
  • 40 g cibule
  • pažitku
  • 20 g strouhanky
  • vývar
  • sůl

Jak na to 

Umyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vložíme maso, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka.

Z oloupaného a omytého celeru odkrojíme klobouček (asi pětinu) a ze zbylé části vydlabeme dužninu.

Udušené maso a celerové výkrojky umeleme na masovém strojku, přidáme šťávu z masa, strouhanku, mléko, vejce a drobně nasekanou pažitku. Dobře promícháme.

Směsí naplníme vydlabané celerové kusy, přikryjeme je kloboučky, urovnáme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme v rozehřáté troubě.

Před dokončením kloboučky odkryjeme a zapečeme dozlatova. Podáváme s brambory maštěnými máslem.

Ivan Veselý, Žebrák

Překládané pagáčky

Potřebujeme 

  • 3 velké vařené brambory
  • 500 g hladké mouky
  • 125 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 vejce
  • 0,5 l mléka
  • 20 g droždí
  • 1 dl oleje
  • čajovou lžičku soli
  • 1 žloutek
  • sezamová semínka na posypání

Jak na to

Do mísy vsypeme mouku, přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce, sůl a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, na pomoučeném válu je rozválíme, nastrouháme na něj polovinu tuku, složíme je a dáme kynout.

Asi po půl hodině nakynuté těsto znovu rozválíme, nastrouháme na ně zbylý tuk a brambory. Znovu těsto přeložíme a dáme opět kynout.

Pak těsto vyválíme, vykrájíme z něj pagáčky, naklademe je ve větších vzdálenostech od sebe na vymaštěný plech, potřeme je žloutkem, posypeme sezamovými semínky a upečeme.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Akční letáky