Léto patří iced coffee

Ledová káva je populární především v zemích, kde je opravdu dlouhé léto, ale i u nás je v horkých dnech oblíbená. Kde vlastně ledovou kávu na nápojovém lístku hledat? Schovává se za pojmy frappé a freddo. Oba dva názvy označují ledovou kávu s pěnovou čepicí. Základem frappé je rozpustná káva, freddo má za základ espresso. Obé se přichystá obvyklým způsobem, přelije přes led a ochutí mlékem či cukrem.

Novinka cold brew

Cold brew označující přípravu za studena, je už i u nás rozšířená a v lepších kavárnách nebo barech ji mají v nápojovém lístku už několik let. Její příprava je ze zmíněných možností časově nejnáročnější.

Mletá káva se na 12–24 hodin namočí do vody pokojové teploty nebo studené. Poté se filtruje a vzniklý kávový koncentrát se pak přelévá přes led, nebo dále ochucuje. Cold brew je původem z Japonska, kde se takto připravuje už po staletí. Pomalu překapávané cold brew je známé pod názvem Kyoto styl.

Díky pomalé přípravě vás čeká výjimečný zážitek. Tím, že mletá káva nepřijde do styku s horkou vodou, je výsledný nápoj odlišný od klasické horké kávy chuťově i chemickým rozborem.

Flash brew neboli japonská ledová káva

Flash brew je tak něco mezi. Rychlejší než cold brew, chutnější než rozpustná káva, bez nutnosti vlastnit kávovar. Japonská ledová káva se připravuje v malém množství, resp. jeden hrneček nebo dva, pro vás a návštěvu.

Mletá káva se zalije malým množstvím horké vody, která filtrem překapává přímo na kostky ledu. Tato metoda je nenáročná a jejím použitím docílíte plné chuti i vůně, kde se příjemně rozvinou i podtóny čokolády, vanilky, ovoce nebo karamelu. Experimentováním s různými druhy káv a různou jemností zrna si můžete pokaždé vychutnat specialitu v pohodlí vašeho domova.

Na přípravu japonské ledové kávy budete potřebovat

30 g kávových zrn

150 g ledu

Vodu

Konvici, šálek, dripper, filtr, mlýnek na kávu

Dejte vařit vodu

Dripper (trychtýř na překapávanou kávu) vyložte papírovým filtrem, a ten smáčejte uvařenou vodou

Potom vodu odteklou do hrnečku vylijte. Hrneček do půli naplňte ledem a na hrdlo položte dripper s filtrem

Pomletím kávových zrn připravte čerstvou mletou kávu a nasypte ji do dripperu

Mletou kávu přelijte cca 1dl horké vody o teplotě 80 - 90 °C a nechte překapat

Zdroje:

cs.wikipedia.org

en.wikipedia.org

www.justonecookbook.com