Nevíte, co udělat k odpolenímu čaji za rychlý moučník? Pak vyzkoušejte právě jogurtový dort, který vás dostane svou nadýchaností a lehkostí. Navíc vám k jeho přípravě stačí jen několik surovin a několik minut času. Prostě ideální řešení, po němž zbydou jen prázdné talířky.

Přidávat jogurt do dortů a moučníků je skvělá volba. Pokud je jogurt kvalitní, dokáže s vaším dílem divy. Tento dort je jasnou ukázkou toho, že za málo peněz budete mít hodně muziky.

Jogurtové dorty a moučníky jsou osvěžující

Jogurtové moučníky a dorty jsou osvěžující, většinou nepečené a snadné na přípravu. Stačí dobře připravená jogurtová směs vychlazená z lednice a pochutná si každý.

Pečené moučníky s jogurtem zase mají jemně nakyslou chuť a jsou krásně vláčné a šťavnaté. Také delší dobu vydrží měkké.

Pokud nemůžete jíst mouku, máme pro vás také jednu verzi bez ní. Jde o českou obdobu japonského pandispanu, který je skvělý hlavně s čerstvým ovocem. Navíc ho zvládne upéct opravdu každý.

Český pandispan

Suroviny:

řecký jogurt – 400 g

cukr – 100 g

škrob – 50 g

vejce – 4 ks

prášek do pečiva – 1 lžička

citronová kůra – z 1 bio citronu

moučkový cukr – na posypání

Postup:

Připravte si dvě dostatečně velké misky, rozklepněte připravená vajíčka a oddělte bílky a žloutky do jednotlivých nádob. Začněte s miskou se žloutky, do kterých přidejte cukr a vyšlehejte hustou světlou pěnu pomocí mixéru. Poté přidejte řecký jogurt a za stálého míchaní přidejte škrob. Nasypejte jemně nastrouhanou kůru z bio citronu a metličkou vymíchejte hladké těsto. Dejte misku stranou odpočívat.

Vezměte misku s bílky a pomocí mixéru vyšlehejte tuhou pěnu, zakapejte několika kapkami citronové šťávy. Pomocí citronu dojde ke zvýšení objemu, ale také k urychlení tuhnutí bílkového sněhu. Namísto čerstvé citronové šťávy můžete použít kyselinu citronovou. Nyní vmíchejte do bílkové hmoty pomocí špachtle nebo lžíce žloutkovou směs s jogurtem. Vymíchejte těsto do hladké konzistence.

Pečicí formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem a těsto do ní vlijte. Dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na 45 minut. Po uplynutí času nechte ještě dort pěkně dojít, aby neklesl po vyndání z horké trouby, nechte jej zvolna zchladnout na pokojovou teplotu. Před servírováním ještě dozdobte posypkou z moučkového cukru. Můžete podávat s ovocem, kopečkem zmrzliny nebo šlehačky a snítkou máty.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.svetkreativity.cz, www.denik.cz, www.nejlevnejsizbozi.cz