Bramborové saláty bez majonézy?

Bramborové saláty oblíbené u našich sousedů neobsahují majonézu ani další velké množství přísad u nás obvyklých. V Čechách se najdou nejčastěji pod názvem „rakouský bramborový salát“. Je to tedy trochu bramborové salátové zmatení. Tyto saláty totiž nepřipravují jenom v Rakousku, ale i v dalších zemích. I když v Rakousku a Německu jsou asi nejoblíbenější a mají tu i řadu variant. Tentokrát vám představím dvě německé, jako dělané na léto, protože jsou svěží díky čerstvé zelenině. Zkuste tedy Kartoffel-Gurken-Salat a Kartoffel-Radieschen-Salat:)

Kartoffel-Gurken-Salat

  • brambory salátového typu 750 g
  • cibule 1 ks
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 250 ml
  • bílý vinný ocet 4 lžíce
  • chuťově neutrální olej (slunečnicový nebo řepkový) 3 lžíce
  • cukr 1 lžička
  • sůl ¼ lžičky
  • mletý pepř
  • 1 kus salátové okurky
  • kopr 1–2 snítky

Brambory uvaříme ve slupce tak, aby byly měkké, ale nerozpadaly se. Slijeme, zalijeme studenou vodou a necháme 5 minut stát. Potom slijeme a oloupeme. Kráječem na vajíčka naplátkujeme a vsypeme do mísy.

Přidáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky.

Vývar ohřejeme, smícháme s octem, solí, cukrem, pepřem a olejem a přelijeme přes brambory s cibulí. Teplé vařečkou šetrně promícháváme, aby se bramborové plátky příliš nepolámaly, ale zároveň aby se škrob z brambor smísil se zálivkou a salát mírně zhoustl. Necháme prochladnout tak, aby salát nepálil.

Salátovou okurku oloupeme (velmi mladou okurku můžeme ponechat se slupkou), nakrájíme na tenká kolečka. Kopr nasekáme.

Okurku a kopr přimícháme k bramborám a podáváme buď vlažný salát ihned, nebo necháme v lednici vychladit.

Kartoffel-Radieschen-Salat

  • brambory salátového typu 750 g
  • cibule 1 ks
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 250 ml
  • bílý vinný ocet 4 lžíce
  • chuťově neutrální olej (slunečnicový nebo řepkový) 3 lžíce
  • cukr 1 lžička
  • sůl ¼ lžičky
  • ostrá hořčice 2 lžičky
  • mletý kmín ¼ lžičky
  • mletý pepř
  • ředkvičky 1 svazek
  • pažitka
  • (fakultativně vejce natvrdo 2 ks)

Základ salátu připravíme stejně jako u výše uvedeného okurkového, pouze do zálivky přimícháme navíc hořčici a mletý kmín.

Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a zamícháme k bramborám. Přidáme pažitku a případně plátky natvrdo vařených vajec. Podáváme vlažný, nebo dobře vychlazený. S vejci poslouží tento salát i jako samostatná lehká večeře, bez vajec je spíše přílohový.