Italský bramborový salát s tymiánem a petrželkou

Jste fanoušky italské kuchyně? Pokud mate rádi petrželku a tymián, určitě zbystřete. Tento bramborový salát italského původu je bez majonézy a ančovičky, které v receptu naleznete, nejsou nutné. Vyzkoušejte jednoduchý salát plný chutí, mile vás překvapí. Na dressing budete potřebovat jednu menší najemno pokrájenou šalotku, čerstvě mletý pepř a sůl, tři lžíce červeného vinného octa, 1 utřený nebo propasírovaný česnek, lžíci naložených kapary, lžíci dijonské nebo plnotučné hořčice, čtvrt hrnku kvalitního olivového oleje, dvě lžičky čerstvého tymiánu a čtvrt hrnku najemno nasekané petrželky.

Všechny tyto ingredience smíchejte a nechejte alespoň 15 minut odstát, aby se chutě dobře propojily s tekutinami v zálivce. Pokud se nebojíte, přidejte do zálivky i jednu lžíci nasekaných ančoviček. Toto množství je vhodné pro ochucení jednoho kila povařených, vychlazených a na plátky nakrájených brambor. Zdá se vám tento salát příliš dietní? Osmahněte si na proužky nakrájenou slaninu a ozdobte jí hotový salát. Potěší vás chutí i pohledem.

Perfektní obědový letní salát z Anglie

Tento salát je směsicí spíš nahrubo nakrájených kousků zeleniny, aby byly tak akorát „na vidličku“. Výborný letní bramborový salát si připravíte z 750 g brambor, 3 vajec, 100 g zelených fazolek, půlky salátové okurky, 4 okurek naložených do sladkokyselého nálevu a salátových srdíček nebobaby“ salátu.

Na ochucení zeleniny si nejprve připravte marinádu na cibuli. Smíchejte 6 lžic jablečného octa se špetkou soli, lžicí cukru a jemně nakrájenou malou šalotkou. Směs nechejte odležet alespoň 20 min. Cibuli můžete mírně pomačkat, aby se chutě promísily. Z této směsi napřed použijete část tekutiny a později jen marinovanou cibulku.

Ze směsi odeberte dvě lžíce tekutiny a vymíchejte je s dvěma lžicemi dijonské hořčice, poté přelijte přes brambory. Nachystejte si zakysanou smetanu a půl hrnku nasekaných čerstvých bylinek. Ideálně se hodí kopr, pažitka či petržel. Smetanu s bylinami přidejte k bramborám a společně nechejte zaležet několik minut. Na závěr vyjměte z marinády cibulku a přidejte ji k bramborám. Zkombinujte s ostatní zeleninou i vejci a podávejte.

Bramborový letní salát na francouzský způsob

Vyzkoušejte salát sladký po kukuřici, ale pikantní díky jarním cibulkám. Salát na francouzský způsob není složitý a poslouží jako příloha nebo i jako samotný hlavní chod. Na dressing budete potřebovat dvě a půl lžičky mleté hořčice, tři propasírované stroužky česneku, čtyři lžíce octa z jablek nebo vína a tři lžíce olivového oleje. Tyto suroviny dobře promíchejte metličkou, aby došlo hlavně ke spojení octa a oleje.

Kilo uvařených vychlazených brambor nakrájejte na silnější plátky, osolte a opepřete. Přidejte jeden a čtvrt hrnku uvařené, naložené nebo grilované kukuřice, půl hrnku nadrobno nakrájených cibulek i se zelenou částí a půl hrnku čerstvého nasekaného kopru. Směs zeleniny přelejte dressingem a v lednici nechejte zaležet alespoň hodinu.

Doufám, že si ze salátů vyberete a některý z letních bramborových pokrmů vyzkoušíte. Dobrou chuť!

Zdroje: eatwellenjoylife.com, realfood.tesco.com, eatwellenjoylife.com