Pokud chcete podávat bramborový salát, ale rádi byste nabídli nějakou nápaditější letní verzi, která je svěží a lehká, máme pro vás hned několik tipů. Hodí se nejen ke klasickému řízku, ale i ke grilovanému či pečenému masu a mnohdy i jako samostatný pokrm. Pojďte to tedy zkusit jinak!
Na výrobu domácího letního bramborového salátu se podívejte na tomto videu:
Využijte nové brambory
Nové brambory jsou oblíbenou pochoutkou, a to pro svou jedinečnou chuť. Proto jsou skvělou volbou k letním jídlům a mnohdy chutnají nejlíp jen tak na loupačku s tvarohem a špetkou soli. Perfektně se však dají využít právě i do lehkého bramborového salátu.
Bonusem k tomu je to, že je při přípravě k mnoha jídlům nemusíte ani loupat. Mají velice jemnou slupku, která je poměrně významná pro naše zdraví. Snižuje totiž glykemický index pokrmu, a navíc tělu dodá tolik ceněné vitamíny skupiny C a B.
Jak nové brambory nepřevařit
Nezapomeňte, že nové brambory se nevaří tak dlouho jako ty skladované, proto je tak po 10 minutách vaření zkontrolujte propíchnutím špičkou nože a dle momentální konzistence je ještě dovařte do měkka. Vodu, v níž brambory vaříte lehce osolte. Jakmile jsou brambory vařené, okamžitě je sceďte a nechte je vychladnout.
Příprava zálivky
Základem každého bramborového salátu je jeho dochucení. Protože bramborám po uvaření klesne kyselá složka, skvěle zafunguje zálivka vyrobená z kvalitního panenského olivového oleje, jablečného octa nebo citrónové šťávy, pepře a soli. Kdo chce, může přidat i čerstvé nasekané či sušené bylinky. A to je teprve začátek improvizace. Zkuste to tentokrát jako světoví kuchaři.
Letní bramborový salát po středomořsku
K bramborám se zálivkou můžete přidal špenátové listy či listy mangoldu, stejně jako sušená rajčata či různé druhy oliv. Bramborový salát tak získá nádech středomoří. Podtrhnete ho, když ještě povrch salátu posypete slaným feta sýrem. Tento druh bramborového salátu je chutnou přílohou nejen k masu, ale i k rybám či mořským plodům. Ovšem jistě bude osvěžujícím doplňkem i kuřecích stehýnek či křidýlek.
Americký bramborový salát po farmářsku
Tato verze je o něco sytější než předchozí recept, ale určitě vás nadbytečně nezasytí. Brambory smíchejte s opraženou anglickou slaninou a natvrdo vařenými vejci. Velice dobře můžete v tomto případě i zelený chřest, který dodá salátu velice zajímavé dochucení. Využít však můžete i zelený hrášek. V tomto případě se hodí do základní zálivky dodat ještě dijonskou hořčici.
Bramborový salát á la Indie
Nové brambory lze velice dobře kombinovat s vařenou cizrnou. Klidně je smíchejte v poměru 1:1 a dochuťte směs lehce opraženým římským kmínem, špetkou kurkumy a čerstvého koriandru. Do zálivky přidejte pár lžic jogurtu, který propojí veškeré koření a salát celkově zjemní. Tento salát servírujte s mletým masem, ale je úžasným doplňkem i ke grilované nebo pečené zelenině.
Nejnovější epizodu podcastu iReceptář do ucha si poslechněte přímo ZDE: