Patříte mezi milovníky jablečných pokrmů? Připravte si tedy jablka do zásoby. Stačí je nastrouhat a zavařit do sklenic. Až budete mít nedostatek času, stačí jen sáhnout do police a máte domácí polotovar, z něhož můžete rychle vykouzlit třeba voňavý štrůdl. Navíc jablka obsahují mnoho vitamínů a dalších látek, které významně prospívají lidskému zdraví, posilují imunitu a působí i proti stresu.
Jak zavařit jablka na koláč? Podívejte se na toto video:
Aby jablka nezhnědla
K přípravě jakéhokoli receptu zavařených jablek je nutné ovoce náležitě omýt, zbavit jádřinců a stopek, případně i slupek. Aby po dobu čištění jablka neztmavla, mějte je namočená ve vodě, do níž jste přidali 1 kávou lžičku soli nebo vymačkali šťávu z jednoho citronu.
Zavařená strouhaná jablka pode našich babiček
Strouhaná jablka se hodí mít doma při ruce po celý rok na přípravu štrůdlu, dezertů a koláčů. Ušetří vám to totiž spoustu času a jablek, které byste z úrody možná nestíhali spotřebovat. Jistě si vybavujete police sklepů vašich babiček, které si je připravovaly na každou zimu.
Připravte si jablka
Očištěná a oloupaná jablka nastrouhejte a lehce z nich vymačkejte šťávu, kterou si můžete hned vypít na osvěžení. Lehce je orestujte v hrnci na mírném stupni plotýnky, ale ne dlouze, aby se jablka nerozvařila.
A šup do sklenic
Takto připravené a ještě horké ovoce nandejte do čistých zavařovacích sklenic. Následně zavařujte v hrnci vyloženém utěrkou a naplněném teplou vodou, do níž jste sklenky s jablky a neutaženými víčky vložili, a to na dobu 20 minut. Po uplynutí předepsané doby sklenice opatrně vyjměte a pečlivě utáhněte víčka. Následně sklenice postavte dnem vzhůru a druhý den uskladněte na suché a tmavé místo.
Máte k dispozici kyselejší odrůdy?
Předchozí recept se obešel bez použití cukru. To je však vhodné pro výrobu ze sladkých jablek. Pokud máte k dispozici zrovna kyselejší druh, můžete nastrouhaná jablka prosypat cukrem, nechat pustit šťávu a zavařit jako v minulém případě.
Zavařovat můžete i v troubě
K zavaření není potřeba hrnec s vodou, ale vystačíte si i s vyšším pečicím plechem s vodou a klasickou troubou. Sklenice na plech naskládejte tak, aby se nedotýkaly, a nechte v troubě vyhřáté na 200° Celsia zhruba 30 minut. Skleničky pak nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
Související články
Zdroje: www.milujizavarovani.cz, www.toprecepty.cz, www.recepty.cz