Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází i touha po nových a originálních chutích. Pokud hledáte omáčku, která dodá grilovanému masu správný šmrnc, máme pro vás bezva tip! Je hotová během chvilky a tvoří dokonalou rovnováhu kyselé, pikantní a krémové chuti.
Chcete znát 3 dipy ke grilování z 5 surovin? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Tesco Česko:
Magická trojka
Které tři ingredience jsou tedy základními složkami omáčky? Je to jogurt, dijonská hořčice a Sriracha. Jogurt vytvoří omáčku krásně krémovitou a dodá i lehkou kyselost. Hořčice vytvoří plnou chuť a přinese i nádech hořkosti.
Omáčka Sriracha je známá thajská pálivá omáčka, která je vyrobena z chilli papriček, destilovaného octa, česneku, cukru a soli. Je pojmenovaná podle pobřeží Si Racha, kde se kdysi začala podávat ve všech tamních rybích restauracích. Lze však využít i jinou pálivou omáčku. Množství Sriracha si upravte podle své chuti, pro mírnější variantu jí použijte méně.
Postup přípravy
Jednotlivé ingredience vložte do misky dle svého vlastního poměru a důkladně je promíchejte. Následně omáčku případně dosolte, anebo dodejte koření a čerstvé posekané bylinky dle vašeho výběru. Ideální volbou je čerstvá petrželka, kopr nebo pažitka.
Široké uplatnění
Omáčku připravíte během chvilky, takže je ideální i pro nečekané návštěvy. Použité suroviny jsou běžně dostupné v každém obchodě. Omáčka se hodí nejen ke grilovanému masu, ale perfektně chutná i k pečené zelenině, nebo opečeným bramborám a uplatníte ji i do hamburgerů a tortill. Pokud ji hned nespotřebujete, uchovávejte omáčku v lednici.
A co třeba rajčatová salza?
Zajímavou omáčku můžete vytvořit i z rajčat, kterých je nyní všude habaděj. Použijte vždy dobře uzrálá rajčata a rozmixujte je najemno.
Přidejte do nich pokrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, posekanou hladkolistou petržel, trochu kečupu, plnotučné hořčice a pár kapek balzamikového octa, sójové omáčky a worchestru. Pokud chcete docílit sladkokyselé chutí, dodejte i trochu medu. Klidně si tuto omáčku připravte den dopředu a nechte ji do druhého dne řádně proležet v lednici.
Zdroje: www.thekitchn.com, www.toprecepty.cz, www.milujigrilovani.cz