Levandule patří k nejoblíbenějším bylinkám vůbec. A to nejen pro svoji krásu a vůni, ale také pro svoje účinky na lidské zdraví. Vonné sáčky naplněné levandulí zná každý. Věděli jste však, že si z levandule můžete připravit i lahodný sirup? Jeho příprava je jednoduchá a chuť a vůně fantastické!
Levandule zdobí zahrádky, balkony, terasy, ale také veřejné prostory. Pro svou vůni a fialovou barvu si ji lidé s oblibou vysazují do předzahrádek, na záhony i do nádob. Levandule má uklidňující účinky, pomáhá, pokud máte potíže s usínáním, zlepšuje úzkostné stavy. Poradí si s bolestmi hlavy, dokonce i s migrénami a panickými atakami.
Levandule na zdravé zažívání
Levanduli užívejte, pokud máte problémy se zažíváním a trávením, protože podporuje tvorbu žluči a uvolňuje hladké svalstvo. Pomůže tedy při kolikách i plynatosti. Pomáhá i při dýchacích potížích, pokud máte zánět průdušek, chřipku nebo angínu. Jako kloktadlo se využívá pro léčbu aftů a různých vřídků v dutině ústní.
Z levandulového sirupu můžete připravovat osvěžující levandulovou šťávu, sirupem můžete pokapat i lívance se šlehačkou nebo palačinky, přidat ho do ovesné kaše či jogurtu atd.
Levandulový čaj, cukr i šťáva
Co všechno si můžete z levandulových květů připravit? V létě si připravte osvěžující levandulovou limonádu nebo sorbet, používat se dá i jako koření do sladkých těst pro přípravu moučníků a sušenek. Báječně chutná a proti bolesti hlavy pomáhá levandulový čaj. Skvělý je i levandulový cukr - stačí do nádoby s cukrem přidat snítku levandule.
V červnu, kdy levandule nakvétá, je ideální čas vyrobit levandulový sirup. Můžete z něho připravovat osvěžující levandulovou šťávu, sirupem můžete pokapat i lívance se šlehačkou nebo palačinky, přidat ho do ovesné kaše či jogurtu apod.
Sirup skladujte v uzavíratelných lahvičkách.
Domácí levandulový sirup
Suroviny:
- 100 g levandulových květů
- 1 BIO citron
- 350 g cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 litr převařené vody
Do hrnce vložte levandulové květy otrhané od stonků, přidejte citron a zalijte převařenou vodou.
Postup:
- Do hrnce vložte levandulové květy otrhané od stonků.
- Citron omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
- Přidejte nakrájený citron do hrnce k levandulovým květům a zalijte 1 l převařené vychladlé vody.
- Zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat.
- Druhý den sceďte květy přes plátýnko a pečlivě vyždímejte.
- Do tekutiny přidejte cukr a kyselinu citronovou. Vše svařte a dobře míchejte, dokud se všechny ingredience zcela nerozpustí.
- Horký sirup slijte do suchých a čistých lahviček.
- Pečlivě uzavřete a nechte vychladnout.
Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, fresh.iprima.cz