Zdroje: vegmania.cz, vitalia.cz, youtube.com

V Česku je velmi oblíbenou luštěninou a v mnoha domácnostech se připravuje pravidelně. Ano. Bavíme se o zdánlivě obyčejné čočce. Vůbec nejpopulárnějším druhem čočky u nás je čočka zelená, která se tradičně vaří na kyselo a podává se s uvařeným vajíčkem, plátkem uzeného masa nebo párkem. Na ostatní druhy čočky se ale stále tak trochu pozapomíná. Hlavně pak na čočku černou.

Černá čočka jako skvělý antioxidant

Černá čočka se ve své podstatě od ostatních druhů čočky nijak zásadně neliší. Je velmi bohatá na rostlinné bílkoviny, nachází se v ní velké množství vlákniny, která přispívá k přirozené detoxikaci těla, a obsahuje vitamíny ze skupiny B a také celou řadu minerálních látek.

Oproti zelené, červené a hnědé čočce má ale její konzumace ještě jednu nezanedbatelnou výhodu. Její černý pigment je totiž plný antioxidantů, a tak ještě více prospívá lidskému zdraví.

Aby čočka nenadýmala

Navzdory tomu, nakolik je v Čechách čočka oblíbená, se její konzumace někteří bojí kvůli tomu, že nadýmá. Tomu je ale možné velice snadno předejít. I když je mnohokrát na obalu různých druhů uvedeno, že není třeba čočku předem namáčet a můžete ji rovnou vařit, vždy se přece jen vyplatí ji alespoň na 2 hodiny namočit do studené vody a před vařením vodu vyměnit. Díky tomu bude totiž čočka mnohem stravitelnější a nebude nadýmat.

Recepty z černé čočky

Díky svému malému tvaru se černá čočka hodí skvěle do nejrůznějších salátů. Takové saláty pak mnohem lépe zasytí a budou také ještě bohatší na zdraví prospěšné látky. Úžasný je například salát z černé čočky s lososem.

Postup, jak jej připravit, najdete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Čočková pomazánka lepší než z masa

Z černé čočky lze ale také vykouzlit skvělou pomazánku, se kterou si krajíc čerstvého chleba opravdu vychutnáte. Recept není nijak složitý a výsledek rozhodně stojí za to.

Předem si do studené vody namočte 1 hrnec černé čočky (případně lze použít i čočku zelenou), aby nenadýmala. Pak čočku slijte, dopňte čerstvou vodu a uvařte podle návodu na obalu. Uvařenou čočku nechte vychladnout.

Mezitím si na pánvi na 2 lžicích olivového oleje osmažte najemno nakrájenou 1 větší cibuli dozlatova. Pak k cibuli přidejte také 2 nasekané stroužky česneku a nechte jen krátce rozvonět. Čočku smíchejte s cibulí a česnekem a vše společně rozmixujte. Hotovu pomazánku dochuťte solí, pepřem, sušenou majoránkou a také pár kapkami octa.

Související články