Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, happymag.cz

Uvařte večeři za pár korun a v mžiku

Myslíte, že vařit jen se třemi ingrediencemi je těžké? Právě že vůbec ne! Nemusíte přece nic víc chystat. Znovuobjevte chutné jednoduché pokrmy, které jsou vydatné a aby potěšily všechny strávníky, musíte je jen správně dochutit. Co uvařit jen ze tří surovin? Budete se možná divit, kolik receptů je takhle jednoduchých.

Brambory na sto způsobů

Aby brambory chutnaly, není třeba mnoho a dají se udělat na tolik způsobů! Vyzkoušejte třeba americké brambory s máslem a česnekem, pečené brambory se zakysanou smetanou nebo nové brambory s tvarohem a pažitkou.

Jednoduché a syté jídlo připravíte také z brambor, jarní cibulky a majonézy. Samo sebou budete muset tento bramborový salát dochutit solí, pepřem a třeba pažitkou. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky, aby se úplně nerozpadaly. Přidejte cibulku, trošku majonézy a dochuťte. Když jsou brambory dobré, nemusíte je nijak vylepšovat. Pamatujete si z dětství na brambory na loupačku s máslem a zapíjené kefírem?

Těstoviny na večeři nezklamou

Podobné je to i s těstovinami, zvlášť pokud máte nějaké lepší, třeba i plněné. Dobré těstoviny stačí jen zakápnout olivovým olejem a posypat výrazným sýrem. Můžete použít parmezán i pecorino, nebo máte radši jemnou mozzarellu? Sýru nemusí být hromada, vhodnější je, když je jemně nastrouhaný. Uvařené těstoviny zakápněte olivovým olejem vmíchejte sýr a dochuťte podrceným zeleným nebo trojbarevným pepřem. Nezapomeňte, že můžete použít také těstoviny ze špenátového nebo rajčatového těsta.

Levné a syté polévky

Výborné a syté jsou také polévky. Nejen zeleninové, ale především luštěninové. Sice mohou nadýmat, nicméně jsou neobyčejně nutričně přínosné, vyloženě zdravé a jsou také zdrojem proteinu. Zeleninové i luštěninové polévky také není třeba nijak komplikovat, a pokud část luštěnin rozmixujete, rozhodně je nemusíte ani zahušťovat moukou. Základem těchto polévek je osmahnutá cibulka, vývar a zvolené luštěniny. Aby bylo jídlo chutné, musí být správně dochucené. I prosté a rychlé vaření si zaslouží čerstvé bylinky či voňavé koření.

Tortillou nic nezkazíte. Ani večeři!

Obměňte jídelníček a místo krajíce s pomazánkou servírujte plněnou tortillu. Tenká tortilla je vhodná k naplnění téměř čímkoli. Můžete dát dovnitř zbytky kuřete, řízku či karbanátku s trochou zeleniny. Nebo zaviňte do tortilly omeletu se šunkou či sýrem, tuňákovou nebo vaječnou pomazánku. Také na ty není třeba víc než tuňáka či vejce, majonézu a troška soli s pepřem.

Zapečené bulky i chleba jako rychlá večeře

Máte doma sendvičovač nebo kontaktní gril? Připravte si pannini nebo zapečené sendviče z toustového chleba. Potěší obzvlášť, pokud je uvnitř sýr, který se díky horkým plátům grilu či sendvičovače taví. Pamatujte, že pokud chcete, aby byly toust nebo lepší bulka, jako je například italská ciabatta, křupavější a vypečenější, stačí je mírně potřít olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem pomocí peroutky. S tukem to nepřehánějte, jde to i bez něj. Máte-li v sendvičovači možnost výměny plotýnek za formu na vafle, neváhejte!

Sladké i slané palačinky jsou za chviličku

S rychlostí je to s palačinkami relativní. Jestliže chcete nasytit celou rodinu, chvilku u plotny postojíte, ale příprava je neobyčejně jednoduchá a jistě máte palačinky v malíku. Výborné jsou také naslano. Takové můžete naplnit špenátem a sýrem. Sladkou verzi jistě zvládnete bez nápovědy. Palačinky můžete plnit všeličím, třeba čerstvým ovocem.

Související články