Sekaná patří mezi oblíbená česká jídla a tradičně se připravuje z mletého masa. Způsobů, jak sekanou připravit je však více a můžete pro tentokrát zkusit bezmasou variantu, která potěší i vegetariánské strávníky. Bude vám stačit čočka a pár ingrediencí, které máte dozajista doma. Sekaná z čočky má skvělou strukturu, zajímavou chuť a je i poměrně sytá. Připravte se na to, že vám bude stačit na porci jeden, maximálně dva kousky.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Luštěniny do českého jídelníčku patří

Luštěniny byly odjakživa jednou z pravidelně využívaných surovin v kuchyni, ovšem postupem času se z nich začala vytrácet. V současné době však čočka prožívá opět renesanci a je s oblibou častou součástí mnoha pokrmů. A právě sekaná z čočky je výborný způsob, jak luštěniny můžete do svého jídelníčku vrátit. Sklidíte úspěch nejen u dospělých, ale mají ji rády i děti.

Výborná sekaná z čočky

Nejprve si připravte 200 g drobnější čočky, zpravidla se jedná o černou nebo červenou, které nemusíte dopředu nijak namáčet, oproti té hnědé. Stačí ji propláchnout vodou a uvařit do měkka.

Připravte si základ

Mezitím si na pánvičku dejte trochu oleje a osmažte na něm do zlatova 2 najemno pokrájené cibule a 1 stroužek česneku. Následně přidejte nakrájené žampiony a chvíli je restujte. Jakmile budou měkké, přidejte 1 nastrouhanou mrkev a chvíli restujte, aby změkla. Poté směs odstavte z plotýnky, vložte do větší mísy a přidejte vařenou čočku. Dle chuti osolte, opepřete, přidejte majoránku či vaše oblíbené koření nebo bylinky. Poté ještě dochuťte trochou hořčice a rajčatového protlaku.

Spojte směs chutí veškerých ingrediencí

Následně směs nahrubo promixujte tyčovým mixérem tak, abyste nerozmixovali veškerá zrnka čočky. Rozmixovaná část bude sloužit jako skvělé „pojidlo“. V tento moment lze směs ještě dochutit nasekanými oříšky a poté zpracovat rukama, aby se veškeré ingredience naprosto propojily.

Vytvarujte šišku a vložte ji na pekáč vyložený pečicím papírem. Pokud máte formu na sekanou, využijte ji. Sekanou potřete olejem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů zhruba na půl hodiny. Ve výsledku by měla být krásně vláčná uvnitř a křupavá na povrchu.

A co zvolit jako přílohu?

Jako přílohu můžeme připravit nejen vařené, pečené nebo šťouchané brambory, ale i bramborovou kaši. K čočkové sekané se výborně hodí a čerstvý zeleninový salát nebo dušená či restovaná zelenina. Stejně tak se hodí čočková sekaná do mnohých sendvičů a hamburgerů. Chutná totiž jak za tepla, ta za studena.

Zdroje: www.gustoacademy.cz, www.prozeny.cz, www.vareni.cz