Tradiční jídla našich předků představují kombinaci jednoduchých surovin, které byly snadno dostupné a levné. Přestože tyto recepty mohou znít jednoduše, mají své místo v naší kuchyni díky své chuti a tradici, kterou s sebou nesou.

Při přípravě těchto jídel není třeba složitých postupů ani drahých ingrediencí, a přesto si na nich zcela jistě pochutnáte.

Na video od Zmlsaných dějin o tom, jak vypadalo postní jídlo našich předků, se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Oblíbená byla hrstková polévka i rýžový nákyp

Tradiční jihočeská lepenice je jednoduchým jídlem, které spojuje šťouchané brambory s kysaným zelím, jarní cibulkou, zelenou petrželkou a osmaženou cibulí. Tato kombinace vynikne výborně s trhaným uzeným masem, ale můžete si ji dopřát i s jinými uzeninami jako jsou jitrnice nebo třeba opečená klobása.

Hrstková polévka je jedním z oblíbených jídel našich předků. Obsahuje červené fazole, čočku, kroupy, nakrájenou mrkev, cibuli, česnek a hrášek. Vaří se do měkka, čímž vznikne hutná a sytá polévka, která skvěle zahřeje v chladných dnech a nabídne vám bohatou chuťovou paletu.

Rýžový nákyp je jedním z těch pokrmů, kterými nás naše babičky často rozmazlovaly. Smícháte vařenou rýži s vaječnou směsí a meruňkovým kompotem. Pečete v troubě do zlatova, čímž vznikne vláčný a nadýchaný nákyp, který je ideální jako hlavní jídlo i jako moučník.

Bramboráky a škubánky jsou českou klasikou

Bramboráky se zelným salátem jsou tradičním pokrmem, který vám zaručeně zvedne náladu. Brambory nastrouhejte a smíchejte s vajíčkem, hladkou moukou, majoránkou, česnekem a solí. Smažte na pánvi dozlatova a podávejte s čerstvě nastrouhanou mrkví a zelným salátem s jogurtovým dresinkem.

Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou jsou dalším jídlem, které nás vtáhne do atmosféry minulých časů. Vytvořte těsto z hladké mouky, vajec, soli a mléka, vytvarujte škubánky a uvařte je ve vroucí vodě. Poté je opečte na pánvi s máslem a posypte mákem smíchaným s cukrem. Podávejte s omáčkou z kompotovaných švestek.

Tradiční jídla našich předků nejen že přinášejí jedinečnou chuťovou zkušenost, ale také nás spojují s našimi kořeny a tradicí. Při přípravě těchto receptů se můžeme vrátit do minulosti a prožít nostalgický zážitek plný chutí a vůní, které jsou odrazem naší kulturní historie.

Související články

Zdroj: www.youtube.com, www.recepty.cz