Jídlo z jednoho pekáče má hned několik výhod, které každého kuchtíka potěší. Za prvé ušpiníte minimum nádobí, jelikož po dopečení budete muset umýt pouze jeden pekáč. A za druhé si jednotlivé suroviny předají při společném pečení svou jedinečnou chuť i vůni, takže výsledné jídlo bude zkrátka neodolatelné. Navíc tento způsob vaření není příliš náročný, a proto ho zvládne opravdu každý.

Blesková večeře s květákem

Podle video receptu si doma můžete připravit zapečený květák s kysanou smetanou a sýrem:

Zdroj: Youtube

Na jiný recept budete potřebovat jeden větší květák, 300 g tvrdého sýru, 300 g šunky, 4 vejce, 250 ml zakysané smetany, sůl, pepř a máslo. Nejdříve květák omyjte a rozeberte na růžičky. Poté ho v osolené vodě vařte do poloměkka. Mezitím nakrájejte na kostičky 200 g sýru, šunku a dvě uvařená vajíčka natvrdo.

Pekáč vymažte máslem a vložte do něj uvařený květák s nakrájenými ingrediencemi. Osolte, opepřete a zalijte smetanou, ve které nejdříve rozmíchejte zbylá dvě vajíčka. V troubě pečte dozlatova. Nakonec posypte upečený květák zbylým nastrouhaným sýrem a ještě na chvilku dejte péct.

Dokonalá chuť rýže

Dělali jste už někdy rýži v pekáči společně s masem? Pokud ne, pak nevíte, o co přicházíte! Rýže se rovnou dusí v kuřecí šťávě, což jí dodává přímo famózní chuť. Z tohoto důvodu je jako příloha k jídlu z jednoho pekáče opravdu nejlepší. Brambory a těstoviny také dokážou vykouzlit své, ale na rýži to nemá!

Pečené kuře se zeleninou a rýží

Připravte si kuřecí stehna, 2 rajčata, 2 cibule, papriku, 1,5 hrnku rýže, 3 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, sůl, grilovací koření, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje a 70 g másla. Rajčata s paprikou nakrájejte na kostičky, cibuli na proužky a česnek nahrubo. Vše vložte do pekáče a polijte olejem. Kousky kuřecího masa osolte, posypte kořením a položte jej navrch zeleniny. Pečte půl hodiny při teplotě 200 °C. Poté přisypte k zelenině rýži, zalijte vývarem a na maso položte nakrájené máslo. Pekáč přiklopte, a ještě půl hodiny duste. Ke konci poklop dejte pryč, aby se na masu vytvořila krustička.

Přapekáč

Pro tento pokrm budete potřebovat kousky vepřového masa, brambory, cibuli, papriku, a několik stroužků česneku. Nejprve očistěte a nakrájejte brambory na plátky a cibuli na kolečka. V pekáči smíchejte brambory, cibuli, kousky masa a nakrájenou papriku. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Nalijte trochu vody nebo vývaru, aby se pokrm nesušil. Pokapejte olivovým olejem a zakryjte pekáč alobalem. Pečte v předehřáté troubě na středním ohni (přibližně 180°C) po dobu přibližně hodiny, nebo dokud maso není měkké a brambory jsou zlatavě hnědé. Tento recept je snadný na přípravu a výsledek je chutný pokrm, který potěší celou rodinu.

Související články

Zdroje: prozeny.cz, toprecepty.cz, nejrecept.cz