Upéct jednoduché a rychlé domácí sušenky zvládne každý. Recept, který vám dnes přinášíme je na tzv. šlupky. Proč tento zvláštní název? Protože je tvoří tenká slupička těsta, která je ochucená pouze cukrem a pečením místy zkaramelizuje.

Hodí se nejen jako občerstvení pro nečekanou návštěvu, ale jedná se i o chutnou snídani nebo svačinku do práce či na výlet. Budete potřebovat jen pár ingrediencí, které snadno pořídíte za pár kaček.

Sušenky zvané lidově „šlupky“

Nejprve si ve vodě rozmíchejte 1 lžičku moučkového cukru společně s 15 g čerstvého droždí a trochou mouky. Vznikne vám kvásek, do kterého vmíchejte 300 g hladké mouky, 50 g oleje a špetku soli. Ve výsledku by vám mělo vzniknout pevné a tvárné těsto.

Rozdělte jej na dva kusy a z každého vyválejte válečky, z kterých již stačí odkrajovat jednotlivé a stejně velké tenké dílky. Odkládejte je na vál a nechte je ještě tak hodinu kynout.

Mezitím si posypte pracovní plochu krystalovým cukrem a každou budoucí sušenku v něm z jedné strany obalte. Poté je skládejte neocukrovanou stranou na pekáč vyložený pečicím papírem a nechte sušenky ještě alespoň 20 minut odpočívat.

Poté je pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C zhruba tak 10 minut. Cukr díky prudkému pečení zkaramelizuje a sušenky jsou díky tomu krásně křupavé a voňavé. Z tohoto množství byste měli upéct tak 80 až 100 kusů sušenek.

Další skvělou variantou jsou i pudinkové sušenky

I v tomto případě se jedná o rychlý, jednoduchý a chutný recept. Pokrájejte si 250 g másla na malé kousky a utřete jej společně s 1 vaječným žloutkem. Poté přidejte 350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru a 1 balíček pudinkového prášku.

Vypracujte hladké a vláčné těsto, které stačí vyválet na pomoučněném vále a následně vykrajujte libovolné tvary dle své fantazie. Syrové sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut v troubě při teplotě 180 °C.

Sušenky lze promazat marmeládou a slepit, anebo je můžete polít čokoládou a posypat oblíbeným druhem ořechů či kokosem.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.pekarnomanie.cz, www.recepty.cz, www.mimibazar.cz