Kolik stojí pečení?

Záleží samozřejmě na druhu trouby a také jejím konkrétním příkonu. Obecně ale platí, že mají všechny zhruba stejnou spotřebu a upečení jednoho plechu cukroví nás vyjde asi na 20 Kč. Levnější je remoska, ta spotřebuje energie ani ne polovinu, ale má menší objem a konstantní spotřebu. Proto se hodí například v případě, kdy chceme upéct jednu celou nebo poloviční dávku cukroví a nic víc. Elektrické trouby spotřebují nejvíc energie na předehřátí na požadovanou teplotu. Pak už ale prostor jen dohřívají a spotřeba je minimální. Proto se opravdu vyplatí péct několik druhů najednou, jen rychle střídat plechy a postupovat od cukroví, které vyžaduje nejvyšší teplotu, k tomu, které se spíš suší, jako jsou pusinky a kokosky.

Vyplatí se náhražky?

V mnoha případech záleží na chuti. Někdo má pečivo a cukroví ze ztuženého tuku rád, jinému se lepí na patro a nedá dopustit na máslo. Zvedla se ovšem cena obojího a i když je tuk pořád o něco levnější, rozdíl není úplně velký. Proto je lepší řídit se spíš rodinnými zvyklostmi a připravit třeba některé cukroví jen z poloviční dávky, případně dodržovat dietní doporučení, která se nás týkají. A vyrobit si suroviny, které můžeme – sesbírat ořechy, nasušit ovoce a zavařit marmeládu, vyrobit vanilkový cukr i esenci. Ale bezhlavě šetřit a nahrazovat se většinou v přípravě vánočního cukroví nevyplatí finančně ani chuťově.

Kupovat, nebo ne?

V malém, kdy neodebíráme ani celé kilo, určitě ano. Chce to ovšem najít cukrárnu nebo dodavatele, kde nám vyjdou s menší objednávkou vstříc. Na ozdobení jedné mísy nebo zakousnutí pro dva je to určitě výhodnější než péct doma. Pokud ale chceme podarovat přátele, podělit rodinu, případně máme velkou spotřebu, je domácí pečení pořád levnější. Už jen proto, že si „odečteme“ cenu manuální práce. Důležité je ohlídat si cenu dopravy, případně najít místo, odkud si můžeme cukroví sami vyzvednout, a také pečlivě vybrat provozovnu, kde se zbytečně neuchylují k náhražkám.

Do 500 Kč

Cukroví může být z levnějších surovin, případně takové, které se neslepuje nebo ani nezdobí.

  1. Pusinky, kokosky a další bílkové pečivo, zvlášť pokud máme vlastní vejce a ořechy, budou náklady do 70 Kč/2 plechy nebo méně.
  2. Zázvorky (130 Kč/40 ks)
  3. Linecké (150 Kč/50 ks) nebo vanilkové rohlíčky (100/2 plechy) a jakékoli kakaové (100 Kč/50 ks, případně dalších 30 Kč/polevu) nebo máslové sušenky (90 Kč/2 plechy).
  4. Schováme si vše od polámaných sušenek po zbytky čokolády a mletých ořechů do zbytkových kuliček. Ty se navíc nepečou, obalit je můžeme v levnějším kokosu (10–20 Kč/30 ks).

Související články

Do 1000 Kč

Zhruba tolik letos bude stát kilogram kupovaného cukroví. Můžeme se i trochu rozšoupnout.

  1. Kromě výše zmíněných, kterých můžeme upéct víc nebo více druhů, přibudou třeba išlské dortíčky (180 Kč/40 ks) slepované zavařeninou.
  2. Perníčky (190 Kč/30 ks), pokud nemáme vlastní med.
  3. Vosí úly (160 Kč/30 ks)

Do 1500 Kč

Dost velký rozpočet na lepší suroviny i pro rodinu.

  1. Cokoli z výše zmíněného ve větším množství i výběru.
  2. Ořechové cukroví slepované máslovým krémem, případně i polévané (200 Kč/50 ks).
  3. Marokánky (230 Kč/30 ks)
  4. Opilý Isidor (300 Kč/plech)
  5. Pracny (180–220 Kč/30 ks), podle toho, zda máme vlastní ořechy a v jakém cukru obalujeme.

Zdroj: Časopis Receptář, autorský text