Linecké cukroví patří k povinné vánoční výbavě a bez něho jakoby Vánoce ani nebyly. Proto si na něm dává záležet každá hospodyně. Receptů existuje spousta, ale je pár tajemství, díky nimž je toto cukroví vždy vláčné a doslova se rozplývá na jazyku. Která to jsou a v čem spočívají? Brzy se dozvíte víc.

Linecké cukroví v Linci neznají

Podle názvu by se mohlo zdát, že linecké cukroví pochází z rakouského Lince, ovšem není tomu tak. Tam jsou oblíbené tradiční kočičí oči. Těstu však neříkají linecké, ale křehké. Během Rakouska-Uherska se tato dobrota dostala i k nám do Čech a tady pravděpodobně dostalo cukroví i svůj název.

Kdysi dávno se v Linci s oblibou pekl i slavný koláč z křehkého těsta, který má tradici už od 17. století. Dokonce je o tom zaznamenán recept, jehož autorkou byla Anna Margarita Sagramosa aus Krain, rozená hraběnka Paradeiser. Její rukopis můžete dodnes vidět v knihovně opatství Admont v Rakousku.

Postupem času se tento recept rozšířil do všech cukráren v Linzi a místními nazývaný Linzer Torte se stal velmi populárním zákuskem, který dokonce s oblibou pojídala i známá císařovna Sissi. Recept se postupně měnil a časem se z něho začaly péct nejen velké koláče, ale i drobnější kousky, nazývané Linzer Bäckerei.

České linecké cukroví 3:2:1+1

Veškeré tajemství klasického českého lineckého těsta tkví v poměru surovin, které je jiné než v předchozích rakouských variantách těsta křehkého. Stačí si zapamatovat poměr 3 : 2 : 1 + 1. To znamená, že na 3 díly hladké mouky je vždy nutné použít 2 díly másla a 1 díl krystalového cukru. Na základní recept budete tedy potřebovat 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru a 1 žloutek.

Linecké vyžaduje chlad

Linecké těsto je vždy nutné připravovat ze studeného másla a bez zbytečných prostojů. Jen tak dosáhnete toho, aby bylo cukroví ve výsledku příjemně křehké a nedrobilo se. Nejprve promíchejte mouku s cukrem, pak přidejte na kostky nakrájené studené máslo a rukama vypracujte jemnou drobenku. Následně přidejte žloutek a propracujte vše v hladké těsto. Ve chvíli, kdy drží pevně pohromadě, ho vložte do mikrotenového sáčku, anebo jej zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce.

Naše babičky dávaly do těsta ocet

Využijte starého a prověřeného triku a dejte do těsta pár kapek octa nebo citronové šťávy. Vyhnete se tak nepříjemnému drolení a těsto vám půjde mnohem lépe vyválet.

Těsto plné vůně

Samozřejmě vyrobte klasiku, které nikdy nikdo neodolá. Ovšem nebraňte se ani variantám, kdy těsto navoníte například strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou nebo trochou koření. Výborně se hodí špetka mleté skořice, muškátového oříšku nebo hřebíčku či kardamomu.

Zkusit můžete i oříškovou verzi

Do lineckého těsta můžete přidat i strouhané oříšky či mandle. Stačí když jimi nahradíte část mouky. Stejně tak odeberte i jistý poměr másla, protože jsou tato jádra sama o sobě mastná. Každých 300 g mouky nahraďte 50 až 100 g mletých ořechů a 25 g másla nahradí 50 g ořechů.

Marmeládu raději kyselejší chuti

Nejoblíbenější a nejlepší je na slepování jednotlivých kousků lineckého cukroví pikantní rybízová marmeláda. Dokonale podtrhne sladkou chuť těsta, a to mnohem lépe než marmelády sladké. V tomto případě byste měli použít těsto s citronovou kůrou, kdy dojde k jedinečné chuťové kombinaci.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org, www.vikend.hn.cz, www.prozeny.cz