Zdroje: spektrumzdravi.cz, zenysro.cz, smoothcooking.cz, toprecepty.cz

Oběd je jedním z nejdůležitějších jídel dne. Měl by tělu poskytnout dostatek energie na celé odpoledne, potěšit chuťové pohárky a hlavně zasytit. Jenže spousta lidí má za to, že právě takový plnohodnotný oběd vyjde na nemalý peníz, zvláště pak při současných cenách potravin. Opak je ale pravdou. Úžasný oběd lze totiž připravit i s pár korunami v peněžence. Výživově i chuťově se přitom zcela vyrovná mnohem nákladnějším pokrmům. Vyzkoušejte několik osvědčených receptů a přesvědčte se sami!

Špagety s rajčatovou omáčkou

Těstoviny spadají mezi levné potraviny, které jsou zároveň bleskurychle hotové. A stejně je na tom i rajčatová omáčka, kterou si připravíte v mezičase, kdy se budou vařit těstoviny. A co víc, celý pokrm vyjde jen na několik málo korun!

Na 4 porce budete potřebovat:

400 g špaget (či jiných těstovin)

500 g rajčat (lze nahradit 1 plechovkou konzervovaných rajčat)

2 stroužky česneku

2 polévkové lžíce čerstvé či sušené bazalky

6 lžic olivového oleje

sůl

pepř

strouhaný parmezán (není nutné)

Postup:

Dáme si vařit těstoviny podle návodu na obalu a připravíme si rajčata. Na obou stranách je nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme je. Poté je nakrájíme na kostičky a nadrobno si taktéž nakrájíme bazalku. V hlubší pánvi si rozehřejeme olivový olej a necháme na něm krátce rozvonět prolisovaný česnek. Poté k němu přidáme nakrájená rajčata, bazalku, osolíme a opepříme. Zakryjeme poklicí a počkáme, dokud se rajčata nerozvaří na omáčku (při práci s konzervovanými rajčaty se čas značně zkrátí). Podle potřeby případně doředíme omáčku vodou z těstovin. Nakonec smícháme těstoviny s omáčkou a můžeme podávat. Na talíři lze těstoviny ještě zasypat parmezánem.

Placičky z červené čočky s česnekovým dipem

I s pár korunami lze vykouzlit zdravý oběd, ke kterému se budete rádi vracet. Čočkové placičky jsou krásně šťavnaté a česnekový dip jim dodá užasnou chuť.

Na 4 porce budete potřebovat:

1 hrnek červené čočky

1 větší cibuli

1 mrkev

1 vejce

3 lžíce polohrubé mouky

3 stroužky česneku

sůl

pepř

olej

Na dip:

1 kelímek bílého jogurtu

2 stroužky česneku

sůl

pepř

1 lžičku sušené bazalky

Postup:

V hrnci si doměkka uvaříme čočku a necháme ji lehce vychladnout. Cibuli nakrájíme najemno, nastrouháme si mrkev a česnek prolisujeme. V pánvi rozehřejeme trochu oleje, osmažíme na něm cibuli a přidáme k ní mrkev a česnek. Jen zlehka prohřejeme a poté rovněž necháme zchladnout. Následně si uvařenou čočku i směs z pánve přemístíme do větší mísy, přidáme mouku, vejce, sůl a pepř. Dobře promícháme a tvoříme ze směsi placičky, které klademe na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut.

V mezičase si připravíme dip. Dva prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a bazalku smícháme s bílým jogurtem a je hotovo. Podáváme k upečeným placičkám.

Krémová fazolová polévka

Když dojde řeč na levné pokrmy, nelze opomenout ani polévky. A zvláště ty hutné, krémové vás spolehlivě zasytí. Jednou z nich je polévka fazolová.

Na 4 porce budete potřebovat:

1 konzervu červených fazolí

1 cibuli

2 větší brambory

3 mrkve

1 malý celer

sůl

pepř

majoránku

máslo

Postup:

Cibuli si nakrájíme najemno a osmažíme ji v hrnci na troše másla. Přidáme k ní na kostičky nakrájenou mrkev, celer a brambory a krátce zarestujeme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Do hrnce přidáme také fazole z plechovky a asi hrst majoránky a vaříme, dokud všechna zelenina nezměkne. Na závěr polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dle chuti ještě dochutíme.