Vaječná s bylinkami

suroviny na 8 porcí

5 vajec
125 g másla
½ lžičky soli
250 g tvarohu
4 lžíce smetany
1 lžíce nasekaného tymiánu
1 lžíce nasekané petrželky
bílý mletý pepř
80 g šunky
Petrželka na ozdobu
4 bagetky nebo veku

Jak na to

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Máslo utřete se solí a postupně k němu přidáme tvaroh, smetanu, nakrájená vejce a nakrájenou šunku. Dobře promícháme. Vmícháme nasekané bylinky. Ochutíme bílým pepřem a necháme v lednici alespoň hodinu odležet a ztuhnout. Bagetky rozkrojíme, namažeme pomazánkou. Ozdobit ještě můžeme snítkou petrželky.

Doba 25 minut + odležení

Tip: Pro výraznější chuť můžete do pomazánky zamíchat červenou papriku, barevný pepř nebo pažitku.

Lilková s majonézou

Suroviny na 4 porce

2 lilky
1 malá cibulka
2 stroužky česneku
2 lžíce majonézy
1 červená paprika
sůl
pepř
hrst nasekané petrželové natě

Jak na to

Lilek rozkrojíme napůl, dáme do rozehřáté trouby a při 180°C pečeme cca 20 minut (doměkka). Poté necháme vychladit, dužinu vydlabeme lžicí a smícháme s paprikou nakrájenou na kostičky, najemno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, majonézou Hellmannś a petrželovou natí. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme jemně osvěžit citronovou šťávou. Servírujeme se slanými keksy nebo s opečeným pita chlebem.

Doba 15 minut

Paštika z kuřecích jater

Suroviny na 6 porcí

500 g kuřecích jater
2 lžíce máslové ramy
6 lžic majonézy
špetka majoránka
1 větší cibule
2 stroužky česneku
sůl dle chuti
pepř

Jak na to

Na rozehřátém margarinu necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájená játra a orestujeme je, až se důkladně propečou. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Teplou směs důkladně rozmixujeme, přidáváme postupně majonézu a mixujeme tak dlouho, až je paštika jemná. Necháme vychladit a podáváme.

Doba 30 minut + chlazení

Pohanková s okurkou

suroviny na 8 porcí

1 hrnek loupané pohanky
4 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce plnotučné hořčice
2 sterilované okurky
5 lžic olivového oleje
1 lžíce nasekané čerstvé majoránky
sůl
pepř

Jak na to

Pohanku nasypeme do hrnce s půl litrem vroucí osolené vody a na mírném ohni povíme asi 5 minut pod pokličkou, dokud se všechna voda nevsákne. Hrnec pak zabalíme třeba do utěrky nebo jej dáme na 20 minut pod peřinu, aby pohanka tzv. došla a zcela změkla. Mezitím oloupeme česnek i cibuli a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažíme na něm cibuli s česnekem dozlatova. Přidáme k pohance, osolím a opepříme. Přidám lžíci hořčice a vše rozmixujeme. Okurky nakrájíme na malé kostičky, majoránku nasekáme. Vše vmícháme do pomazánky a podáváme na tmavém chlebu.

Doba 35 minut