Chcete si pochutnat na falešných řízkách a ušetřit nemalé peníze za maso? Pak vyzkoušejte kombinaci pohanky s vejci, kterou milovaly už naše babičky a uměly z ní vykouzlit divy. Je to snadné, levné, rychlé a hlavně chutné. Pokud se bojíte, jak by na tento recept reagovaly děti, pak jim to neříkejte a uvidíte, že se budou oblizovat až za ušima.

Zdroj: Youtube

Tyto řízky nejsou jen levným způsobem, jak nakrmit celou rodinu, ale také oblíbeným jídlem vegetariánů, kteří si na falešných řízkách s chutí pochutnávají právě třeba na Vánoce či při slavnostním nedělním obědě. No a vy si je zase můžete zkusit usmažit, když budete mít hluboko do kapsy. Jde tedy třeba i o ideální jídlo pro studenty.

Pohanka je velmi zdravá obilnina

Pohanka je sama o sobě jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů mezi obilninami. Obsahuje 12 % hodnotných bílkovin, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamin E, měď, zinek, vápník, hořčík a železo. Navíc je tato obilnina přirozeně bezlepková, mohou ji tak jíst i celiaci.

Pohankové řízky jsou také velmi zdravé, chutné a jednoduché. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze dva šálky pohanky, dva a půl šálku vody, půlku velké cibule, olivový olej, jednu mrkev, tři vejce, dva stroužky česneku a strouhanku. Na studenou omáčku, kterou můžete k řízkům připravit, aby vám lépe klouzaly do krku, si připravte tři lžíce zakysané smetany, půl lžičky soli, půl lžičky tymiánu, půl lžičky sušeného kopru a půl lžičky sušeného česneku.

Vegetariánské řízky jsou hotové bleskem

Pohanku zalijte vodou a vařte do měkka. Nechte v míse vychladnout. Mezitím si nakrájejte cibuli a na olivovém oleji (můžete ale samozřejmě použít i mnohem levnější olej slunečnicový nebo řepkový) ji smažte asi tři minuty. Mrkev nastrouhejte a přidejte ji k cibuli. Smažte další tři minuty. Do pohanky rozklepněte tři vejce a rozmixujte tyčovým mixérem. Do vzniklé směsi přimíchejte osmaženou mrkev s cibulí, osolte, opepřete a nastrouhejte či prolisujte česnek. Důkladně promíchejte. Rukama vytvořte placičky, ty z obou stran obalte ve strouhance. Smažte na oleji čtyři minuty z každé strany.

Na přípravu dipu si dejte tři lžíce zakysané smetany do misky, přidejte půl lžičky soli, tymiánu, sušeného kopru a česneku. Opepřete a pořádně promíchejte, aby se chutě spojily.