Zdroje: www.prozeny.cz, www.zdravotniradce.cz

Sáhněte po místních a zdravých surovinách

Levné a zdravé? Jde to vůbec? Nebo musíte nakoupit spoustu specialit ze zdravé výživy. To, že zdravé je i drahé, není tak docela pravda. Zdravá jídla jsou často připravována ze surovin, které pouvažujeme za úplně obyčejné a spíš je spojujeme s nedostatkem či prostou stravou. Patří sem nejen různé vločky, jáhly, proso či kroupy, ale také luštěniny. Čočka, fazole a sója jsou však rostlinným zdrojem proteinů, a proto je jejich konzumací možné nahradit i protein živočišného původu. Samo sebou vše má svá pro a proti, ale jak vidíte, zdravé naznamená vždy exotické a předražené.

Podívejte se na toto krátké video, kde Jaroslav Pecka představuje jednoduchý, výživný a zdravý jídelníček na celý den za pouhých 150 kč.

Zdroj: Youtube

Jídleníček na celý den levně a zdravě

Jak jinak může vypadat zdravý jídelníček na jeden den, který vás nebude moc stát?

Snídaně

Vločky jsou vhodné z mnoha důvodů a jedním z nich je, že opravdu zasytí na dlouhou dobu. Proto to s porcí nepřehánějte. Abyste si pochutnali a přišli už k hotovému, nachystejte si vločky večer. Bohatě vám postačí zhruba 6 až 8 lžic vloček, které zalijete deci mléka nebo jogurtu, promícháte a necháte v lednici přes noc. Takovou malou skleničku nebo misku vloček si může dát i jindy během dne, ale později odpoledne jsou vhodnější lehčí jídla. Vločkovou směs ochuťte podle svých představ. Hodí se sušené i čerstvé ovoce, ořechy či semínka nebo jen lžička medu. To už je na vás.

Svačina

Pokud holdujete svačině nebo dokonce dvěma během dne, můžete si dopřát nejen ovoce či zeleninu, ale také tvaroh či sýr typu cottage, což je vlastně velmi podobný produkt.

Oběd

Lehký ale sytý oběd můžete připravit z kuřecích prsou či rybího filetu. Jakou zvolíte přílohu, je na vás, porce rýže či upečený brambor se hodí k oběma variantám. Můžete také vyzkoušet bulgur, který je obzvláště chutný, pokud v něm kuřecí maso dusíte. Bulgur je podobný rýži, ale jsou to obilky pšenice sklizené ještě zelené. Mohou to být zrníčka vcelku nebo zrna lámaná na kousky. Velmi chutná je příprava bulguru a kuřete v jednom pekáči. Chutě se skvěle promísí a z obyčejného bulguru budete mít chutnou přílohu, ale i samostatné malé jídlo, třeba na večeři.

Levné a zdravé večeře pro každého

Na studenou večeři stačí pár plátků žitného chleba a pomazánka z vařené řepy nebo čerstvé mrkve. Zeleninu je třeba najemno nastrouhat a smíchat s malým množstvím pomazánkového másla nebo lžicí zakysané smetany. Pro říz můžete přidat do řepy stroužek česneku a trošku citronu, vždy však pomazánku osolte a opepřete.

Nebaví vás pomazánky? Dejte si na večeři vajíčka na váš oblíbený způsob. Nebo snad zcela odmítate myšlenku na studenou večeři? Pak zvažte třeba luštěninové či zeleninové polévky. Jsou velmi syté, zdravé, jejich příprava je nejen snadná, ale také levná.