Zdroje: www.jenzeny.cz, www.marianne.cz
Libečkové maggi do polévky
Příprava je velmi prostá a libečkové domácí maggi vaše polévky ovoní a dochutí. Recept určitě stojí za vyzkoušení. Počkejte si, až budete mít na zahradě několik hrstí čerstvého libečku, a směle do toho!
Kouzelný libeček lékařský
Zatímco maggi je plné ingrediencí, nad kterými bude výživový poradce jen lomit rukama, libeček je bylina, která se v minulosti hojně využívala i v lidové medicíně a kuchyni. Hodí se totiž nejen do polévek a omáček, ale libeček se přidával dříve běžně i do pečiva, k sýrům a masům. Libeček se také používal k zahánění duchů a zlých sil, ale těžko soudit, zda se osvědčil.
Mnohem oblíbenější byl pro zklidnění žaludku, bolestí břicha i podbřišku, nadýmání i menstruačních obtížích a křečích. Je totiž bohatý na hořčík, vápník a železo, z vitaminů jsou to především A, E, C a K.
Libečkový olej
Pokud byste chtěli využít libeček jinak, než jen jako koření či domácí maggi, můžete si připravit také olej s libečkem. Na jeho přípravu je třeba 200 g libečku. Nejprve jej krátce blanšírujte a pak nechejte rychle vychladnout například v chladničce nebo rovnou v mrazničce. Vychlazený libeček rozmixujte v oleji a zahřejte jej až na 70 °C. Teplotu už dál nezvyšujte, sceďte pevné části a okamžitě chlaďte, aby olej neztratil barvu a nezačal šednout.
Z libečku si můžete také vyrobit pesto nebo jej nasušit. Ve formě koření se používá do vaření i na čaj.
clanek|7669791#