obrázek z archivu ireceptar.cz

Libeček na zahrádce a v kuchyni: voní, chutná, léčí

Libeček je odolný a nenáročný, jeho výrazná chuť dodá mnoha pokrmům říz. Na záhonu působí skutečně velkolepě, a protože nebývá ke koupi, stojí za to ho pěstovat.

Z moderní kuchyně se libeček lékařský trochu vytratil, naproti tomu ve středověku nechyběl v žádné bylinkové zahrádce. Tato vytrvalá bylinka nabízí mnohostranné využití. V kuchyni se používá pro svou silnou, kořenitou vůni a chuť. Přidáváme ji do polévek, k dušenému masu, zelenině, do omáček i do salátů. Čerstvý libeček nebývá v obchodě často k sehnání, vyplatí se jej proto pěstovat

libečekLibeček je odolná aromatická trvalkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Pěstujte libeček stejně, jako to dělaly naše babičky

  • Libeček nejlépe roste v propustné půdě na slunném, ale i poměrně stinném stanovišti. Dosahuje výšky až 1,5 metru.

  • Semena vyséváme na podzim nebo na jaře do rýhy asi 1 cm hluboko, a to buď na výsevní záhon, nebo přímo na konečné stanoviště.

  • Jakmile lze semenáčky uchopit do prstů, vyjednotíme je na 30 cm, nebo je přesadíme na konečné stanoviště rovněž ve sponu 30x30 cm.

  • Natě otrháváme podle potřeby od časného léta až do podzimu. Během léta odstraňujeme stonky vybíhající do květu, abychom podpořili růst mladých listů a zamezili tvorbě semen (pokud je nechceme sklízet).

  • Trs libečku můžeme časně zjara rozdělit i s kořeny na díly, které lze rozsadit na vzdálenost 30 cm od ostatních rostlin.

Vůně libečku provoní kuchyň

Silně aromatické listy libečku se hodí do mnoha pokrmůSilně aromatické listy libečku se hodí do mnoha pokrmůAutor: Archiv ireceptar.cz

Chutí se libeček trochu podobá celeru, ale je silnější, aromatičtější a víc voní po citronu a kvasnicích. V jižní Evropě se silné řapíky libečku kandují stejně jako andělika a sušená semena se používají jako kmín do chlebových směsí a do sušenek. Rovněž kořeny jsou jedlé, ale jen málokterý zahrádkář by chtěl pěstovat obří libečkové keře jen kvůli kořenům.

Nejčastěji se tedy používají lesklé tmavozelené listy, a to jako koření do zeleninových polévek a do masových směsí, kterým dodají velmi plnou a bohatou chuť. Špetka sušeného libečku udělá například s boloňskou omáčkou pravé divy a nadšení hosté si budou marně lámat hlavu, jakou tajnou přísadu jsme do ní asi dali.

Opláchnuté a jemně usekané listy přidáváme do vývarů, do rybí polévky a k vařené zelenině. Můžeme je přisypat i do omelety, salátové zálivky či smetanové omáčky, špetku přidáme i do míchaného salátu.