libeček

Libeček pomáhá při nadýmání i artróze a pročišťuje tělo

Jeho listy slouží jako výrazné koření do polévek a zároveň mají mnohé prospěšné účinky pro zdraví. Využít ale můžeme i kořen libečku, a to na mnoho způsobů.

Libeček je považován za přírodní afrodiziakum, má ale především příznivý vliv na zažívání a pomáhá i přo řadě dalších obtíží.

Libeček proti nadýmání a pro podporu zažívání

Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávících šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a celkově pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem při plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů, nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě z kořene.

Kořen libečku je prospěšný při revma, artróze i potížích s prostatou

Těhotné a kojící ženy by libeček raději neměly užívat. Při zvýšené konzumaci libečku pro léčivé účely se vyhýbáme přímému slunci.

Čaj z libečku má výrazně močopudné a tím také čisticí účinky. Zbavuje tělo usazených toxických látek, čistí krev a je prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako jsou revma, artróza nebo dna. Za tímto účelem můžeme použít všechny části rostliny, ale nejvýraznější účinek má v tomto případě kořen. Krátkým povařením sušeného kořene si připravíme čaj, který pijeme několikrát denně. Kořen ale lze konzumovat i čerstvý, stačí, když ho oloupeme a vaříme jako zeleninu, např. v polévce. Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšeným pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky.

Libeček se často se přidává do bylinných směsí proti potížím s močením a s prostatou, také při onemocněních ledvin. Silný odvar z libečku lze přidat do koupele jako deodorant, tyto koupele mohou pomoci i lidem trpícím výše jmenovanými kloubními potížemi.

Zapečená čočka s libečkem

Zapečená čočka s libečkemZapečená čočka s libečkemAutor: Archiv ireceptar.cz

Potřebujeme

1 balíček čočky
2 snítky libečkové nati
6 stroužků česneku
1 lžička mletého kmínu
4 cibule
10 vajec
200 g strouhaného sýra (více druhů)
2–4 lžíce jemných ovesných vloček
olej, pepř, sůl

Jak na to

  • Čočku předem namočíme a pak vaříme s libečkem do změknutí.
  • Mezitím pokrájíme nadrobno cibuli, zpěníme ji na oleji a poté přidáme pokrájený česnek.
  • Do uvařené čočky vmícháme cibulku s česnekem, 4 vejce, ovesné vločky, sýr, kmín, sůl a pepř. Můžeme přidat i na kostičky pokrájený salám či šunku.
  • Směs rozprostřeme do pekáčku a zapékáme ji při 200 °C asi půl hodiny.
  • Deset minut před koncem zapékání na čočku rozklepneme zbylá vejce (jako na volské oko), vejce osolíme a dopečeme.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Akční letáky