obrázek z archivu ireceptar.cz

Lilek na talíři: francouzské ratatouille, řecká musaka a české lilkáče

Na saláty se nehodí, ale v teplé kuchyni se s nimi dá doslova kouzlit. Nenapodobitelná chuť restovaného, dušeného i zapékaného lilku patří nejen k jihoevropské kuchyni.

Ratatouille a musaka jsou klasikou slunné jihoevropské a rafinované francouzské kuchyně. I když jsou z velké části tvořeny zeleninou, ani odpůrci zdravé stravy si nad voňavým talířem této dobroty nestěžují. Originální kuchařské variace na téma lilek se však vymýšlejí i u nás, o čemž svědčí recept Pavla Drbala – vítěze českobudějovické kulinářské soutěže televizního Receptáře, právě na pokrm z lilků. Svůj úspěšný pokrm nazval lilkáče.

Ratatouille

Potřebujeme

  • 1 větší lilek
  • 1 menší cuketu
  • 4 rajčata
  • po 1 kusu menší zelené, žluté a červené papriky
  • 1 řapík celeru
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 100 ml masového vývaru
  • oregano, rozmarýn, petrželku, bazalku
  • sůl a pepř

RatatouilleRatatouilleAutor: Archiv ireceptar.cz

 
Jak na to
  1. Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidáme na kousky nakrájený celer, bobkový list, tymián, rozmarýn a oregano.
  3. Zalijeme vínem, osolíme a opepříme a podusíme další 3 minuty.
  4. Přidáme na kostky nakrájený lilek, plátky cukety, nahrubo nakrájená rajčata a papriky, podlijeme vývarem a podusíme.
  5. Asi za 30–45 minut sejmeme pokličku, odpaříme tekutinu a posypeme sekanou bazalkou a petrželkou.

Musaka

Potřebujeme

  • 2 lilky
  • 750 g mletého masa, nejlépe hovězího či míchaného
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • svazek petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g sterilovaných rajčat
  • 4 lžíce parmezánu
  • 450 g brambor
  • 2 vejce
  • 1 cibuli
  • 1 bílý jogurt nebo kysanou smetanu
  • 600 ml mléka
  • Strouhanku
  • hladkou mouku
  • máslo a olej
  • pepř a sůl

MusakaMusakaAutor: Archiv ireceptar.cz

 
Jak na to
  1. Lilky očistíme, nakrájíme je podélně na plátky, osolíme a dáme na 30 minut odležet.
  2. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na dvou lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je.
  3. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak, vše osolíme, opepříme a dusíme asi 15 minut.
  4. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a krátce je předvaříme v osolené vodě.
  5. Lilky osušíme a opečeme na oleji.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Mezitím si připravíme omáčku: Z mouky a másla upražíme jíšku, přilijeme mléko a provaříme.
  8. Omáčku dáme vychladnout a pak do ní vmícháme jogurt, vejce a sýr, osolíme ji a opepříme.
  9. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem.
  10. Přikryjeme plátky brambor a lilků a zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut a pak ji ihned podáváme.

Lilkáče

Potřebujeme

  • středně velký lilek
  • 2 větší cibule
  • 4–5 stroužků česneku
  • rajský protlak
  • olivový olej
  • domromysl, oregano, bazalku
  • sůl a pepř
  • čili omáčku

LilkáčeLilkáčeAutor: Archiv ireceptar.cz

 
Jak na to
  1. Lilek nakrájíme na plátky, trochu ho posolíme a necháme asi 20 minut takzvaně vypotit.
  2. Pak plátky osušíme mezi ubrousky a osušené plátky osmažíme na olivovém oleji.
  3. Pak na pánvi na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibulku a rozmačkaný česnek, přidáme na kousky natrhaný lilek, dobromysl, oregano, bazalku, nakonec pak rajský protlak, pepř, případně čili omáčku.

Výbornou přílohou jsou těstoviny.

Akční letáky