Chcete připravit rodině něco lahodného, ale přesto zdravého? Pak je tento recept určený právě pro tuto příležitost. Lilky vytvářejí s rajčaty neodolatelnou kombinaci vhodnou pro chladnější dny. Přesto z tohoto jídla bude stále cítit závan lehké středomořské kuchyně. 

Vyzkoušet můžete i recept od Jimieho Olivera na youtube:

Zdroj: Youtube

Jen pár surovin

Na porci pro čtyři lidi budete potřebovat tři větší lilky, kilogram čerstvých (případně dvě plechovky loupaných) rajčat, cibuli, česnek, bylinky a koření podle chuti. Záleží tak na vás, jaké chuti dáváte přednost.

Jakmile budete mít všechny ingredience připraveny, můžete se pustit do práce. Ze všeho nejdříve si nechte rozehřát troubu, a než bude teplota dostatečná, tedy těsně pod dvěma sty stupni Celsia, připravíte si vše potřebné. 

Solná kúra pro lilek

Lilky je třeba nejprve samozřejmě dokonale očistit a následně nakrájet na plátky o síle přibližně jednoho centimetru. Posolte je a nechte alespoň deset minut (ale lépe půl hodiny) odležet, než sůl setřete papírovou utěrkou a budete pokračovat v práci. 

Nejprve osmažit

Ještě než uložíte lilky do pekáčku, bude třeba plátky osmažit do zlatavé barvy na pánvi – ideální volbou k těmto účelům bude olivový olej. Jakmile budou mít krásnou barvu, vysušte zbytky oleje a lilek bude připraven pro další zpracování. 

Připravte si omáčku

V době, kdy se bude rozehřívat trouba a lilek bude procházet úvodní solnou kúrou, můžete si připravit rajčatovou zálivku. Oloupané plody je třeba pokrájet a na pánvi spolu s lehce osmaženou cibulkou, česnekem a několika kapkami olivového oleje necháme dostatečně rozvařit. Přibližně po půl hodině přidáme také bylinky a tato fáze bude u konce. 

Všechno do pekáčku

Jakmile budete mít připravené osmažené lilky i rajčatovou omáčku, můžete přejít k poslednímu kroku vaření, a to je navrstvení veškerých těchto polotovarů do jednoho pekáčku nebo zapékací misky.

Každou vrstvu lilku zalijte omáčkou a opakujte tak dlouho, až bude vše v nádobě. Horní vrstvu bude vždy tvořit omáčka. Teď je hotovo a zbytek práce za nás odvede trouba, kde si budoucí pochoutka pobyde přibližně půl hodiny. Chcete-li svoje dílo ještě vylepšit, můžete vše několik minut před koncem posypat strouhaným sýrem, který necháte v teple roztéct. 

Nyní nezbývá nic jiného, než pozvat rodinu ke stolu a zapékané lilky podávat buď “jen tak”, nebo třeba s nakrájenou bagetou. O úspěch se nemusíte strachovat, jistě se dostaví. 

Související články

Zdroje: www.slaskoukjidlu.cz, primainspirace.cz, www.ceskatelevize.cz