Chcete připravit rodině něco lahodného, ale přesto zdravého? Pak je tento recept určený právě pro tuto příležitost. Lilky vytvářejí s rajčaty neodolatelnou kombinaci vhodnou pro chladnější dny. Přesto z tohoto jídla bude stále cítit závan lehké středomořské kuchyně.
Vyzkoušet můžete i recept od Jimieho Olivera na youtube:
Jen pár surovin
Na porci pro čtyři lidi budete potřebovat tři větší lilky, kilogram čerstvých (případně dvě plechovky loupaných) rajčat, cibuli, česnek, bylinky a koření podle chuti. Záleží tak na vás, jaké chuti dáváte přednost.
Jakmile budete mít všechny ingredience připraveny, můžete se pustit do práce. Ze všeho nejdříve si nechte rozehřát troubu, a než bude teplota dostatečná, tedy těsně pod dvěma sty stupni Celsia, připravíte si vše potřebné.
Solná kúra pro lilek
Lilky je třeba nejprve samozřejmě dokonale očistit a následně nakrájet na plátky o síle přibližně jednoho centimetru. Posolte je a nechte alespoň deset minut (ale lépe půl hodiny) odležet, než sůl setřete papírovou utěrkou a budete pokračovat v práci.
Nejprve osmažit
Ještě než uložíte lilky do pekáčku, bude třeba plátky osmažit do zlatavé barvy na pánvi – ideální volbou k těmto účelům bude olivový olej. Jakmile budou mít krásnou barvu, vysušte zbytky oleje a lilek bude připraven pro další zpracování.
Připravte si omáčku
V době, kdy se bude rozehřívat trouba a lilek bude procházet úvodní solnou kúrou, můžete si připravit rajčatovou zálivku. Oloupané plody je třeba pokrájet a na pánvi spolu s lehce osmaženou cibulkou, česnekem a několika kapkami olivového oleje necháme dostatečně rozvařit. Přibližně po půl hodině přidáme také bylinky a tato fáze bude u konce.
Všechno do pekáčku
Jakmile budete mít připravené osmažené lilky i rajčatovou omáčku, můžete přejít k poslednímu kroku vaření, a to je navrstvení veškerých těchto polotovarů do jednoho pekáčku nebo zapékací misky.
Každou vrstvu lilku zalijte omáčkou a opakujte tak dlouho, až bude vše v nádobě. Horní vrstvu bude vždy tvořit omáčka. Teď je hotovo a zbytek práce za nás odvede trouba, kde si budoucí pochoutka pobyde přibližně půl hodiny. Chcete-li svoje dílo ještě vylepšit, můžete vše několik minut před koncem posypat strouhaným sýrem, který necháte v teple roztéct.
Nyní nezbývá nic jiného, než pozvat rodinu ke stolu a zapékané lilky podávat buď “jen tak”, nebo třeba s nakrájenou bagetou. O úspěch se nemusíte strachovat, jistě se dostaví.
Zdroje: www.slaskoukjidlu.cz, primainspirace.cz, www.ceskatelevize.cz