Linecká kolečka - Linzer Auge - patří k rakouské klasice.
Zdroj: austrian photographer / Shutterstock.com

Klasická linecká kolečka našich babiček a moderní dietní varianta

I tradiční vánoční cukroví, ke kterému bezesporu linecká kolečka patří, můžeme upéct trochu jinak. Zvlášť ti, kteří si bedlivě hlídají kalorie, mohou zkusit připravit tento druh cukroví z žitné mouky.

Linecká kolečka klasická

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru

Do proseté mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujeme hladké těsto.

Vyválíme z něj tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary.

Linecké cukroví spojíme marmeládou. Linecké cukroví spojíme marmeládou. Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo máslovým krémem.

Varianty z jiné mouky 

Součástí většiny receptů na cukroví je bílá pšeničná mouka. Stejně dobře lze použít také mouku žitnou. Je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Vyzkoušejte si recept na linecká kolečka. Mají zajímavě přirozenou chuť a vůni i díky třtinovému cukru.

Linecká kolečka ze žitné mouky

  • 200 g žitné mouky
  • 100 g tuku
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • strouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu
  • džem na slepení

Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Těsto necháme ztuhnout v chladnu a poté je rozválíme.

Cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta Cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta Zdroj: Kamila Procházková / Foto

Vykrajujeme kolečka, pečeme je při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Vychladlá kolečka slepujeme pikantním džemem a podle chuti zdobíme.

Akční letáky