Láska prochází žaludkem. Máte-li mezi vánočními vykrajovátky srdce, zkuste třeba upéct jednoduchá srdíčka. Receptů je celá řada. Můžete začít třeba těmi osvědčenými lineckými. Nezaberou moc času, a pokud je nenecháte v troubě moc dlouho, není na nich co zkazit.

Linecká srdce

  • mléko
  • balíček vanilkového cukru
  • jeden žloutek
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg másla (nebo Hery či podobného tuku)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 50 dkg hladké mouky

Na vál nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Tuk rozkrájíme na kostičky a přidáme do směsi, stejně tak žloutek a několik lžic mléka. Vypracujeme těsto. To poté zabalíme alespoň na hodinu do potravinové folie a dáme ven do chladu či do ledničky. Po hodině vyválíme z těsta tenký plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Do poloviny z nich ještě uděláme kolečko doprostřed (pokud nemáte tak malé vykrajovátko, můžete použít třeba náprstek).

Tvary opatrně - nejlépe za pomoci plochého nože - přeneseme na plech s papírem na pečení nebo silikonovou pečící podložkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova, což trvá obvykle 10 - 15 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a poté kousky bez děr natřeme marmeládou, spojíme s děravými srdíčky a necháme ideálně dva dny odležet, aby byly měkké.

Zázvorky

  • 56 dkg hladké mouky
  • 50 dkg moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Promícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Pokud máte robota na míchání, ušetříte si značně práci, jinak počítejte s 20 minutami zadělávání v míse. Pokud se těsto nepromíchá dobře, zázvor bude v každém kousku jinak – některé budou takřka pálit, jiné budou bez chuti. Z těsta vyválíme přibližně třímilimetrový plát a z něj vykrájíme srdíčka. Ty necháme na pečícím papíru a plechu přes noc odpočinout v chladu. Ale pozor – ne v mrazu.

Druhý den pečeme v předehřáté troubě na 220 °C, průměrná doba pečení bývá pět až osm minut, zkrátka do momentu, kdy zázvorkám zrůžoví okraj. Necháme je alespoň dva dny odpočinout a poté je můžeme ještě ozdobit. Například barevným sypáním nebo polevou. Můžete použít třeba citronovo-cukrovou klasiku a přimíchat do ní červené potravinářské barvivo. Vyrobíte ji z:

  • 10 dkg moučkového cukru
  • lžíce horké vody
  • lžíce citrónové šťávy

Receptů na srdíčka existuje samozřejmě nespočet, oblíbené jsou i jako perníčky.