Zdroje: www.receptyonline.cz, www.youtube.com
Vynikající máslové linecké banánky
Na linecké banánky budete potřebovat klasické suroviny na přípravu jemného a poměrné řídkého těsta, které budete sáčkem s ozdobnou špičkou stříkat na plech, respektive pečicí papír. Po upečení je banánky nutné spojit oblíbenou marmeládou a konce namočit v čokoládě. Banánky určitě můžete také čokoládovými stříkanci ozdobit. I když je to čajové pečivo máslové a proto velmi křehké, i těmto banánkům prospěje, když je na několik dnů uložíte do krabice a necháte odpočinout.
Recept na linecké banánky
Chcete vidět, jak jednoduchá je příprava? Podívejte se na toto video z repertoáru Ivety Holendové:
Na přípravu těsta budete potřebovat čtvrtku másla, 140 g moučkového cukru, 1 vejce, 50 g mléčné čokolády, 250 g hladké mouky a 50 g najemno pomletých mandlí. Všechny ingredience nechejte alespoň půl hodiny na kuchyňské lince, aby máslo bylo měkké a vejce pokojové teploty.
Troubu předehřejte na 180 °C, nachystejte si také plech vyložený pečicím papírem a sáček na zdobení se širokou špičkou.
Pomocí mixéru vyšlehejte v misce máslo s cukrem. Počkejte, až se hmota pěkně spojí, a přidejte postupně vejce i rozpuštěnou mléčnou čokoládu.
Ve druhé misce smíchejte hladkou mouku s pomletými mandlemi a po částech tuto suchou směs přidávejte do vznikajícího těsta, zapracujte a vyšlehejte do jemné konzistentní hmoty.
Stěrkou vpravte část připraveného máslového těsta do sáčku se špičkou a na pečicí papír stříkejte krátké proužky s dostatečně velkými rozestupy, protože se pečením zvětší. Paní Iveta dělá asi deset kousků na plech.
Pečení banánků, plnění a máčení
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, po vytažení z trouby nechejte dobře vychladnou a slepte oblíbenou marmeládou. Zde máte trochu prostoru pro experiment. Vyzkoušejte různé chutě. Vynikající jsou nejen klasické rybízové nebo jahodové džemy, ale také hruškové, malinové nebo exotické pomerančové marmelády.
Spojené pečivo pak namáčejte do rozpuštěné hořké čokolády. Veškeré pečivo nakonec nechejte ztuhnout v lednici. Pokud chcete podávat banánky co nejdříve, nechejte je v lednici alespoň dvě hodiny, ale můžete je uskladnit na mnohem delší dobu. Stejně jako ostatní linecké, i banánky změknou a chutě se krásně propojí.