Bez lineckého by se Vánoce jistě neobešly. Tento druh vánočního cukroví je totiž evergreenem, který všichni milují. Zkuste si letošní svátky zpestřit klasikou od vyhlášené a ostřílené kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Její jednoduchý recept na linecké cukroví s marmeládou je vyhlášený a nikdy nezklame! Vzhledem k vyváženému poměru surovin se s těstem nejen výborně pracuje, ale ve výsledku má i perfektní chuť.
Na snadnou přípravu lineckého cukroví se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Cuketka.cz:
Věhlasná Sandtnerka
Marie Janků-Sandtnerová je dodnes známá svými kuchařkami a knihami o vaření a zdravé výživě. Její díla vycházely i po její smrti a českým hospodyním předložila něco kolem 1400 receptů, které jsou stále aktuální a v oblibě. Zkuste proto i její recept na linecké, uvidíte, že Sandtnerka je dodnes právem označována za jednu z nejlepších ve svém oboru. Její recept je jednoduchý a s klidem se do něj mohou pustit i začínající hospodyně.
Linecké cukroví podle Sandtnerky
Nejprve si do připravené mísy nastrouhejte najemno kůru z 1 pečlivě omytého bio citronu. Následně k němu prosejte 250 g hladké mouky a 90 g moučkového cukru, přidejte špetku soli. Veškeré suroviny řádně promíchejte. Následně přidejte 140 g studeného másla nakrájeného na kostky, 2 syrové vaječné žloutky a 1 lžíci citronové šťávy. Těsto postupně rukama pečlivě zapracujte tak, aby bylo naprosto kompaktní. Pracujte rychle, aby se máslo zbytečně moc nerozehřálo. Pak z těsta vytvarujte váleček, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odležet minimálně dvě hodiny, nejlépe do druhého dne.
Připravte těsto na pečení
Nejprve si pusťte troubu a nechte ji vyhřát na 170 °C. Těsto vyndejte z chladničky a před použitím ho nechte zhruba 15 minut povolit v pokojové teplotě. Mezitím si vyložte plechy pečicím papírem.
Vyválejte a vykrajujte
Následně z těsta vždy kus odkrojte, s menším množstvím těsta se vám bude lépe pracovat, a vyválejte z něho na lehce pomoučeném válu rovnoměrnou placku o výšce zhruba ½ cm. Pak můžete začít vykrajovat formičkami oblíbené tvary cukroví a vyskládávat je na připravené plechy. Formičky používejte efektivně, abyste měli co nejméně odpadu. Zbytky těsta po vykrajování dejte na chvíli znovu do lednice, s vychlazeným těstem se bude opět lépe pracovat. Do poloviny každého tvaru cukroví vždy udělejte vykrajovátkem menší otvor.
Fáze pečení
Linecké cukroví pečte v předehřáté troubě asi 10 minut a každý plech pravidelně kontrolujte. Jakmile začnou lehce růžovět okraje jednotlivých kousků, plech vyjměte, cukroví ještě dojde mimo troubu.
Cukroví promažte marmeládou
Upečené linecké bez otvorů vždy namažte rybízovou marmeládou a přilepte na ni díl s otvorem. Můžete a nemusíte pocukrovat moučkovým cukrem. Skladujte v papírové nebo polystyrenové krabici vyložené alobalem, a to vždy v chladu. Jeho chuť bude mnohem vláčnější a bude se doslova rozplývat na jazyku.
Zdroje: www.prozeny.cz, www.recepty.cz, www.domacikucharka.cz