Na první pohled vypadá linecké cukroví jednoduše, vždyť jde jen o dvě sušenky slepené marmeládou! Ale kuchař Roman Paulus téhle klasice propůjčí osobitý šmrnc.
My Češi sladké milujeme! Ale ve volbě cukroví jsme konzervativní a vždycky sáhneme po klasice. Není proto divu, že mezi nejoblíbenější cukroví v naší kotlině patří perníčky. Hned v závěsu se umístily linecká kolečka a pracny. Čtvrtou „bramborovou příčku“ obsadily vanilkové rohlíčky a „pětici vyvolených“ uzavírají vosí úly. Které z těchto dobrot dáváte přednost vy?
Oblíbené mlsání císařovny Sissi
Pokud jste fanoušci lineckého cukroví, pak nejste sami. Tahle „vánoční klasika“ z rakouského městečka Linec je v Čechách velmi oblíbená, ale v samotném Linci jí neznají. Možná, že je to stejné jako s vídeňskou kávou, která se v našich šířkách běžně prodává v restauracích a kavárníách, zatímco Vídeňák o tomhle výdobytku jaktěživ neslyšel.
Pokud ale budete zkoumat vánoční nabídku cukráren v Linci, určitě narazíte na cukroví, které se jmenuje „Linzer Augen“, tedy linecké oči. Jde o dvě velká kolečka (často s vroubkovanými okraji) z křehkého těsta, které cukrář spojil marmeládou. Tuhle sladkost údajně milovala rakousko-uherská císařovna Sissi, proto není divu, že Rakušané nedají na tuhle sladkost ke kávě, dopustit.
Linecké sušenky by měly mít shodný tvar, aby při slepování k sobe hezky ladily.
Linecké v česku, křehké v Rakousku
Pokud byste tedy v Rakousku hledali linecké cukroví, pak byste museli požadovat linecké oči. Stejně zapeklité je to i s lineckým těstem, které místní neznají. Tomu, čemu my říkáme linecké, oni nazývají křehkým těstem. Jak si můžete tuhle specialitu připravit u vás doma a vyčarovat si tak linecké (tedy české) cukroví?
Na tuhle otázku vám odpoví kuchař Roman Paulus v jeho videu:
Linecké cukroví podle Romana Pauluse
V robotu rozmíchejte 200 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 300 g hladké mouky, citronovou kůru z 1 bio citronu, špetku soli, 1 vanilkový cukr a 3 žloutky. Vzniklé těsto ještě propracujte rukama, zabalte do potravinové folie a nechte odležet v lednici.
Svrchní část koleček nejdříve pocukrujte a až pak přilepte. Marmeládový střed se bude hezky lesknout.
Spousta lidí dělá tu chybu, že těsto tvaruje do koule. Podle kuchaře Romana Pauluse to není šťastné řešení, protože těsto nebude mít rovnoměrnou teplotu – na krajích bude zteplalé a ve středu zase tuhé. Proto mnohem lepší je linecké vytvarovat do „cihličky“, která se i při válení bude lépe zpracovávat.
Tvary lineckého curoví záleží na vašich formičkách a fantazii.
Vykrajování, pečení, lepení
Druhý den těsto vyválejte na tenčí placku a vykrajujte různé ornamenty. U poloviny z nich vnitřek ještě vykrojte malým kolečkem nebo hvězdičkou, aby pak při slepování hezky vynikl marmeládový střed. Cukroví pečte dozlatova na 170 °C. Jakmile vychladne, můžete začít se slepováním.
Na linecké cukroví je vhodnější kyselejší typ zavařeniny, například malinová, rybízová nebo pomerančová marmeláda. Stejné tvary cukroví – jedno s vykrojeným středem a druhé plné – přilepte k sobě zavařeninou. Vánoční linecké nechte v chladu odležet, čím déle, tím bude chutnat lépe.
Extra tip
Svrchní část koleček nejdříve pocukrujte a až pak přilepte. Marmeládový střed se bude hezky lesknout.
Zdroje: www.novinky.cz, www.youtube.com