Linecké cukroví patří mezi oblíbený vánoční sortiment, který naleznete nejspíš v každé české rodině. Pokud navíc máte malé děti, pak víte, že slepováním nejrůznějších tvarů a obrázků marmeládou je zabavíte klidně i na několik hodin.

Možná vás zajímá, jaké cukroví připravují na svátky přední čeští kuchaři. Třeba takový Zdeněk Pohlreich nedá právě na klasické linecké dopustit. Představíme vám tedy recept, podle kterého peče linecké šéf, abyste to mohli letošní Vánoce také zkusit.

Linecké cukroví má dlouhou tradici

Linecké cukroví pochází z rakouského Lince a vzniklo ze slavného lineckého koláče, jehož historie sahá až do 17. století. Tehdy se recept na linecké těsto našel v kuchařce po hraběnce Anně Margaritě Sagramosa aus Krain. Dnes je tento rukopis uložen v opatství Admont v Rakousku.

Linecký dort se stal v Rakousku velmi oblíbený, milovala ho například císařovna Sissi, která se jinak sladkému spíše vyhýbala. Tomuto dortu ale nikdy neodolala.

Nakonec se však z tohoto velkého koláče začaly péct menší kousky, které se v Rakousku nazývaly Linzer Bäckerei. Tvarově připomínají rohlíčky nebo nám známé linecké oči.

Receptů na linecké cukroví existuje mnoho druhů

Receptů na linecké těsto existuje nepřeberné množství, každý cukrář si hlídá to svoje a recept na něj neprozrazuje. Obecně se ale rozlišuje na světlé a tmavé. Světlé se peče ze světlé mouky a aromatizuje se citrónovou kůrou nebo vanilkou. Hnědé obsahuje umleté mandle nebo jiné oříšky. Dochucuje se především skořicí, hřebíčkem, muškátem nebo jiným zimním aromatickým kořením.

Pravá linecká kolečka jsou o něco větší než linecké cukroví, které známe u nás. Mívají jeden nebo tři otvory uspořádané do trojúhelníku. Stejně jako u nás se slepuje nakyslým džemem, který se skvěle hodí ke sladkému těstu. Ideální je rybízový, malinový nebo meruňkový.

Linecký koláč podle Zdeňka Pohlericha

Suroviny:

250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, špetka soli, špetka sody, lístky meduňky

Náplň:

500 g ovoce (marmelády), 3 lžičky pektinu, třtinový cukr (množství dle sladkosti ovoce), šťáva z 1 citronu, 1 vejce, třtinový cukr na posypání

Postup:

Meduňku nasekejte na kousky. Máslo nakrájejte a promíchejte se zbytkem surovin. Propracujte těsto, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout (nejlépe přes noc).

Na náplň krátce povařte ovoce s cukrem, citronovou šťávu smíchejte s pektinem, přidejte do ovoce a vařte asi 4 minuty. Náplň nechte vychladnout a zželírujte – nejlépe přes noc, to je tajemství moučníku. Ovoce lze použít čerstvé, ale určitě můžete použít i marmeládu z domácího zdroje.

Druhý den vyndejte těsto z lednice, odeberte dvě třetiny a vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Před vložením těsta formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto na několika místech propíchejte a pečte v troubě na 170 °C dorůžova. Korpus naplňte ovocnou směsí. Zbytek těsta rozválejte a nakrájejte pásky, které poklaďte na povrch koláče. Potřete vejcem a posypejte třtinovým cukrem. Opět vraťte do trouby a pečte asi 35 minut (teplota zůstává na 170 °C).

Na přípravu lineckého cukroví se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.prozeny.cz, www.radiozurnal.cz, www.ceskenapady.cz